Gebelikte Vücut Değişiklikleri Nelerdir?
Anne adayının gebelikte vücut değişiklikler inden belirgini gebelikte üreme organlarındaki değişikliktir. En fazla değişikliğe uğrayan organ ise rahimdir. gebelikte vücut değişiklikleri;
İçindekiler
Rahimdeki Değişiklikler
Normalde ortalama 60 gr ağırlığında olan rahim, gebelikte önemli değişikliklere uğrar. Şekli ve ağırlığı önemli oranda değişir. Östrojen ve progesteronun düz kas liflerine olan etkisi ve rahim duvarındaki kalınlaşmaya bağlı olarak büyüme görülür. Gebelik öncesi 50-70 gr ağırlığında ve yaklaşık 10 ml iç genişliğe sahip iken doğuma yakın 800-1200 gr ağırlığına kadar ulaşır. Özelikle gebeliğin 6. haftasına kadar doğal şeklini korur. Altıncı haftadan sonra 12. haftaya kadar yuvarlaklaşır. 12. haftadan sonra ise yavaş yavaş yükselmeye başlar. Rahim gebelik boyunca yumuşar ve gevşer. Özellikle bebeğin eşinin yerleştiği alan da yumuşama belirgindir.
Gebelik süresinin ilerlemesi ile birlikte rahimde kan akımı artar. Rahimde artmış kan akımı bebeğin eşine giden kan miktarında artışla ilişkilidir.
16. haftadan sonra anne adayında rahimde kasılmalar (kontraksiyonlar) ara ara görülebilir. Bu kasılmalar normaldir. Eğer kasılmaların şiddeti, sıklığı ve süresi artar ise dikkatli olmak gerekir. Doğum başladığında bu ağrılar sıklaşır ve şiddetlenir 10-20 dakika aralarla gelebilir.
Rahim Ağzı
Gebelikte üreme organlarındaki değişiklikler den biride rahim ağzında olur. Gebelik döneminde rahim ağzı yumuşar. Gebelik döneminde dolaşım arttığı için mavi-mor renk alır. Rahim ağzındaki kanal özel bir tıkaçla tıkanır. Bunun amacı bebeği dışardan gelecek zararlardan özellikle enfeksiyonlardan korumaktır. Doğumdan hemen önce rahim ağzındaki bu kanlı tıkaç atılır. Buna nişane denir.
Hazne (Vajina)
Gebelik süresince haznede belirgin kalınlaşma olur. Haznede damarlaşma arttığı için, hazne morumsu bir renk alır. Haznede östrojenin dolaylı etkisi ile asit düzeyi artar. Bunun sonucunda anne adayının akıntı miktarı artar. Özellikle mantar enfeksiyonu (akıntı ve kaşıntı şikayeti olur) görülme sıklığı gebelikte vücut değişiklikleri nedeniyle en sık karşılaşılan enfeksiyondur.
Gebelikte vücut değişikliklerinden dış üreme organlarından perinede (hazne ile anüs arasındaki yer) meydana gelir. Bu bölgede özellikle damarlaşmada ve renk koyulaşmada artış söz konusudur. Damarlaşmada ki artış sonucunda perinede varisler ve lekelenmeler görülebilir.
Memelerdeki Değişiklikler
Gebelik sırasında memelerde belirgin değişiklikler görülür. Gebeliğin ilk haftalarında östrojen ve progesteronun yükselmesine bağlı olarak sıklıkla dolgunluk, hassasiyet ve ağrı vardır. Gebeliğin sekizinci haftasından sonra meme büyür ve memelerdeki süt keseleri daha belirgin hale gelir. Memelerdeki kan akımına bağlı olarak ciltte damarlar belirginleşir. Meme başı büyür ve koyulaşır. Gebeliğin 16. Haftasından sonra memelerden süt geldiği görülebilir. Bu süt kesinlikle meme sıkılarak boşaltılmamalıdır. Bazen memedeki ciltte çatlaklar görülebilir.