Gebelikte Vitamin Kullanımı
Sağlıklı olmak hayatın her döneminde dikkat edilmesi gerek bir durumken gebelik döneminde de çok önemlidir. Bebeğinizin kucağınıza sağlıklı bir şekilde gelmesin için beslenmeye daha çok dikkat edilmelidir. Düzenli ve dengeli beslenen herkes günlük vitamin ihtiyaçlarının büyük bir kısmını besinlerden almaktadır. Vitamini besinlerin yanında sadece destekleyici olarak doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Gebelik döneminde vitamin ve minerallerin yeteri kadar alınmaması hem anne hem bebek için kötü sonuçlar doğurabilir. Eksik alınan vitaminler yüksek dozda alınması taktirde de zararlı olabilir. Bu yüzden vitamin kullanımı özellikle gebelik döneminde doktor kontrolünde alınmalıdır. Peki, özellikle gebelik döneminde almamız gereken vitaminler ve bu vitaminlerin hangi besinlerde olduğunu biliyor muyuz? İşte bu vitaminler: gebelikte vitamin kullanımı
A vitamini: Hücre ve dokuların yenilenmesini sağlayan A vitamini sizi enfeksiyonlara karşı korur. Balık, yumurta, kırmızı ve yeşil yapraklı sebzelerde A vitamini yüksek oranda olduğu besinlerdir.
D vitamini: Kemik ve diş sağlığı için çok önemlidir. Özellikle doğum sonrası yaşanılan depresyonlar D vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır. D vitaminini içeren besinler balık, yumurta, süt ve süt ürünlerinde yüksek miktarda mevcut. Ayrıca günlük 10-15 dakika güneşlenmek D vitamini ihtiyacınızı karşılayacaktır.
B vitamini: Tahıl ürünlerinde fazlaca bulunan B vitaminin tüm türleri her gün düzenli olarak tüketilmelidir. Düzenli olarak tüketilse de follik asit takviyesi yapılmalıdır. Gebeliği düşünen bayanlar gebe kalmadan önce doktor kontrolünde kullanılmaya başlanmalı ve hamilelik sürecinde de kullanılmalıdır.
C vitamini: Demirin emilimini arttırmak, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için çok önemlidir. Portakal, limon, biber, mandalina, domates, maydanoz gibi besinler c vitamini bakımından zengin besinlerdir.
Demir: Kan hacminin arttığı gebelik döneminde demir ihtiyacı oldukça fazladır. Bebekte oksijeni sağlayabilmek için hemoglobin gereklidir. Az yağlı kırmız et, yumurta, kuru baklagiller ve demirle zenginleştirilmiş tahıllarla demir takviyesi yapılabilir.
Kalsiyum: Büyüme, gelişme ve kemik sağlığında anne ve bebek için çok önemli olan kalsiyum süt, yoğurt, peynir, kuru baklagillerden, yeşil yapraklı sebzelerden yeteri kadar tüketmek kalsiyum ihtiyacınıza çok yardımcı olacaksınız.
Magnezyum: Gebelik döneminde kramplarınızın artması durumunda magnezyum takviyesi yapabilirsiniz. Bunun dışında her zaman alınması gerekmemektedir.
Omega-3: Günümüzde yapılan son araştırmalara göre son üç ayda alınan omega-3’ün bebeğin zekasını yani IQ’sunu arttırıyor. Atlamadan her gün balık yemek zor olsa da balık yemeyi sıklaştırmalı bunun yanın da omega-3 almayı ihmal etmemelisiniz.
Unutmayın ki sizin sağlığınız bebeğinizin sağlığı demektir. Asıl ve sağlıklı vitaminlerin besinden alındığını bilinmelidir. Bu yüzden günlük alınması gerek besinleri almanız demek gerekli vitaminleri almak demektir. Hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için her zaman doktor kontrolünde yapılması önemli olan vitamin takviyelerinin yanında beslenmenize önem gösterdiğinize takviye vitaminler de çok az ihtiyaç duyacaksınız. Sağlıklı ve mutlu günler.
Selin