Gebelik

Gebelikte Varis Nedir, Nasıl Önlenir?

Gebelikte varis birçok anne adayının karşılaştığı bir durumdur. Gebelikte varisler, gebelik sırasında özellikle bacakların arka taraflarında olmak üzere, bazen tüm bacakla, bazen de vulva (kadın üreme organlarının bulunduğu dış yüzey) bölgesinde görülebilir. Gebelikte varis oluşumu için en önemli neden gebelik hormonu olan progesterondur. Progesteronun düz kasları genişletme özelliği nedeniyle damarlardaki genişlemeye bağlı olarak varisler meydana gelebilir. Bunun dışında gebelikte varis in bir diğer nedeni büyüyen rahimin alt bölgedeki kanın yukarıya taşınmasını sağlayan büyük damarlara baskı yapmasıdır. Bu baskı nedeniyle gebe kadın uzun süre ayakta kaldığında ya da gebelik sürecinde çok kilo aldığında, gebelik ikiz gebelikse, bebek çok iriyse alt bölgedeki kan damarlarda göllenir. Bazı kadınlarda gebelik öncesi bacaklarında bulunan varisler gebelik süreciyle daha da genişleme ve büyüme eğilimi gösterebilirler. Varisler oluşmaya başladığında, damarlardaki gerilmeye bağlı olarak ağrı, bacaklarda kırmızı ya da mor yüzeysel çizgiler görülür. Varisler ilerlediğinde cilt yüzeyinde hissedilecek düzeyde kabarıklık ve belirginleşme görülür.

gebelikte varis oluşumu

Gebelikte Varis Oluşumunu Önlemek İçin Ne Yapmalıdır

  • Gebelikte Varis i olan gebeler, varis eğer bacaklarda ise, varis çorabı kullanabilirler.
  • Anne adayı mümkün olduğu kadar bacak bacak üstüne atmamalı ve fazla ayakta durmamalıdır.
  • Eğer ayakta çalışması gereken bir iş yapıyor ve çalışıyorsa sık sık ayaklarını bir tabure ya da sandalyeye uzatarak bacaklarında toplanan kanın geri dönüşümünü sağlamalıdır.
  • Kadın çalışmıyor ise evde düzenli aralıklarla en az iki üç saatte bir uzanır bir pozisyonda, ayaklarını 10-15 cm yükseğe kaldırarak on dakika boyunca istirahat etmeli ve mümkünse sol yan pozisyonda yatmalıdır.
  • Bacaklarını çok sıkan giysiler, sıkı ve lastikli çoraplar giyilmemelidir.
  • Düzenli olarak yürüyüş yapmak Gebelikte Varis oluşumunu önlemek için gereklidir. Yürüyüş bacaklarda göllenen kanın yukarı doğru iletilmesini sağlar.
  • Gebelikte Varis şikâyeti olan anne adayı, bacak egzersizleri ve diğer egzersizleri yapabilir.
  • Eğer vulva bölgesinde varis var ise, gebe kadın o bölgeye baskı yapmayı sağlayacak şekilde pet kullanmalıdır. Pet kullanımı şu şekildedir. İki pet üst üste konularak iç çamaşırına yerleştirilir ve giyilir. İç çamaşırının kadını sıkmayacak şekilde olması gereklidir.
  • Gebelikte Varis tedavi edilmez enjeksiyonlarla ya da ameliyat ile tedavi edilmez.

Gebelikte Varisin tedavisi doğumdan sonra, bir kalp damar cerrahisi uzmanı tarafından planlanır ve uygulanır. Bu tedaviler enjeksiyonla varisli damara özel bir madde uygulanması, varisin olduğu damarın ameliyatla çıkarılması vb.dir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu