Gebelik

Gebelikte Tansiyon Düşmesi

Gebelikte tansiyon düşmesi (hipotansiyon), tansiyon yükselmesi kadar sık görülmese de bazı gebelerde karşılaşılan bir durumdur. Hamilelikte tansiyon düşmesi demek; anne adayının tansiyonunun 90/60 mm/Hg altında olması demektir. Tansiyon düşmesi de baş dönmesi, halsizlik, bayılma gibi istenmeyen durumları beraberinde getirir.

Gebelikte Tansiyon Düşmesi Belirtileri Nelerdir?

Gebeliğin ilk aylarında oluşan bulantı ve kusmalar, hormonal değişiklikler, dolaşım bozukluğu sorunları ve psikolojik etkenlerden dolayı hamilelikte tansiyon düşmesi olası bir durumdur. Özellikle progesteron hormonunun damarlarda gevşeme eğilimini artırması önemli nedenlerden biridir. Gebelikte tansiyon düşmesi belirtileri şunlardır;

  • Gebede halsizlik, bitkinlik ve yorgunluk hissi olması,
  • Gözlerde kararma,
  • İlerleyen aşamalarda baygınlık, zihin bulanıklığı ve konuşulanları kavrayamama gibi durumların görülmesidir.

gebelikte-tansiyon-dusmesi-belirtileri

Gebelikte Tansiyon Düşmesi Nedenleri

Gebeliğin ilk zamanlarında bulantı ve kusmaların yoğun olmasından dolayı gebe de beslenme bozuklukları görülür. Bu da tansiyon düşüklüğüne neden olur. Gebeliğin ilerleyen aylarında ise büyüyen rahmin damarlara yaptığı basınç nedeniyle de tansiyon düşmeleri görülebilir. Aşırı sıcak havalarda vücuttan atılan terle birlikte su ve tuz kaybı da tansiyon düşüklüğünün bir başka nedenidir. Kadının yattığı yerden hızla kalkması tansiyonunun düşmesine ve bazen bayılmalara neden olabilir.

Gebelikte Tansiyon Düşmesi Bebeğe Zarar Verir mi?

Geebelikte tansiyon düşmesi, tehlikeli seviyelere inmediği sürece gebelik devam ettirilir. Eğer ciddi tansiyon düşmeleri oluyorsa doktor kontrolünde medikal tedavi uygulanabilir. Tansiyon düşmesi bazen gebe adaylarının bayılmalarına neden olabilir. Kadın bayıldığı zaman düşer / bir yerlere çarparsa anne ve bebek bu durumdan zarar görebilir. Kadınların hamilelik sürecinse tansiyonlarını düzenli olarak takip ettirmeleri gerekir. Tüm gebelerin aylık düzenli tansiyon takibini yaptırması önerilmektedir.

Gebelikte Tansiyon Düşmesini Önlemek İçin Ne Yapılmalı ?

  • Protein ağırlıklı beslenmeli, yoğun karbonhidratlı besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Özellikle 6. aydan sonra (rahim iyice büyüdüğünde) gebe kadın sırt üstü yatmamalı, dinlenme sırasında  sol yanına yatmalıdır. Bu yatış bebeğe daha fazla oksijen gitmesini sağlar.
  • Gebe kadın oturduğu ve yattığı yerden aniden kalkmamalıdır. Yavaş yavaş kalkmalıdır.
  • Fazla oksijene ihtiyaç duyulduğundan; kalabalığın olduğu ve havalandırmanın yetersiz olduğu alanlardan uzak durulmadır.
  • Özellikle yaz aylarında daha fazla sıvı tüketilmelidir.
  • Banyoda uzun süre kalmamalı ve ılık su ile yıkanmalıdır.

 

Esra ÖZCAN

KFNH Yoğunbakım Hemşiresi

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu