Gebelikte Safra Kesesi Taşı
Gebelikte safra kesesi taşı oluşumlarına eğilim artmaktadır. Gebelerin yaklaşık %5-10’unda safra kesesi taşı görülmektedir. Gebelikte safra kesesi taşı oluşumunun nedenleri arasında östrojen ve progesteron hormonlarının artması, kolesterol-yağ dengesinin değişmesi gösterilebilir. Östrojen hormonun artmasıyla safradaki kolesterol düzeyi artarak safra kesesi taşı oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Progesteron hormonunun artması ise safra kesesi hareketlerini azaltır ve bunun sonucunda safra kesesi taşı oluşma ihtimali artar. Aynı zamanda annenin yaptığı doğum sayısı da safra kesesi taşının oluşumunu etkilemektedir. Gerçekleştirilen doğum sayısı arttıkça taş oluşma riski de artar.
Hamilelikte safra kesesi taşının ilk belirtisi; karnın üst kısmında giderek artan ağrının varlığıdır. Ağrının yanında mide bulantısı ve kusma da görülebilir. Ağrılar genellikle yemek yedikten sonra veya geceleri olmaktadır.
Gebelikte safra kesesi taşı tedavisi
Öncelikli olarak ilaç tedavisi ile şikayetlerin önüne geçilmek amaçlanır. Ameliyat çok mecbura kalınmadıkça hamilelik döneminde yapılmaz, doğum sonrası döneme ertelenir. Ancak şiddetli karın ağrısı, akut kolesistit (safra kesesi iltihabı) gibi zorunlu durumlarda ameliyat tercih edilebilir. Ameliyat için en uygun dönem gebeliğin 4. ve 6. ayları arasıdır (ikinci trimester).
Safra kesesinde taş olan hastaların yağlı yiyeceklerden kaçınması önerilir. Safra kesesi taşı diyeti içinde de yer alan çilek, domates, fındık, maydanoz gibi yiyecekler safra akışını sağladığı için geçici rahatlama sağlamaktadır. Ancak öncelikli olarak doktora başvurmak ve onayını almak önemlidir.
Safra kesesi taşı ameliyatından sonra gebe kalabilme durumu da kadınlar arasında merak edilen konulardan biridir. Safra kesesi taşı ameliyatı olmak gebe kalmaya engel bir durum değildir. Ancak gebelik boyunca yakından doktor izlemi altında olunmalıdır.
Büşra YAĞCI