Gebelik

Gebelikte Röntgen Çekimi (Radyasyona maruz kalma)

Gebelikte röntgen çekimi ve iyonize radyasyonun yüksek dozu zarar verebilir. Bu zararlar:

  • Bebeğin anne karnında ölümüne neden olabilir.
  • Farklı türde malformasyonlar yani bebekte gelişim kusuru
  • Bebeğin büyümesinde ve gelişmesinde gerilik
  • Kanser

Bu zararlı etkilerin ortaya çıkması radyasyonun dozuna ve gebelikte hangi dönemde maruz kaldığınıza göre değişiklikler gösterebilir. Radyasyonun 5 rad (5000 mrad) (0,05 Gy) dozunun altında verilen radyasyonun gebelik sırasında zeka ve gelişme geriliği, düşük, anomali (yani bebekte şekil bozukluğu), ölüm gibi sonuçları olabileceğinden bahsedilmekle birlikte kesin çalışma snuçları yoktur.

Ancak 5-10 rad arasında radyasyona maruz kalanların bebeklerinde konjenital malformasyon (bebeği gelişiminde bozulma) riskinin yüksek olduğu ispatlanmıştır.

gebelikte röntgen çektirmek

Bu oranda radyasyona maruz kalmak için en az 20 kere karın tomografisi 5000 mrad çektirmek ya da yüzlerce kez diş ya da göğüs röntgeni çektirmek gerekir. Ancak yine de gebelikte röntgen çekiminden kati suretle uzak durmak ve acil röntgen çekimlerinde karın bölgesini kurşun bir yelekle korumaya dikkat etmek gerekir.

Gebeliğin oluşmasından sonraki ilk 14 hafta içerisinde embriyo radyasyona karşı oldukça hassastır. Genel olarak bu döneme ya hep ya hiç kuralı denir. Yani ilk 14 hafta içerisinde gebelik ya devam eder ya da son bulur. Bu dönemde radyasyona maruz kalmak anomalilere neden olabilmektedir. Bebeğin dokularının organlarının şekillendiği ve gelişmeye başladığı bu dönem bebeğin dış etkenlerden en fazla zarar gördüğü dönemdir. Bu nedenle özellikle 14. Hafta öncesi radyasyona maruz kalması bebek açısından risk teşkil eder. Gebeliğin ilk 14 haftasında yüksek oranda radyasyona maruz kalmak bebekte zeka, büyüme geriliğine, beyin, göz veya diğer organlarda anomaliler oluşturabilir. Gebelikte röntgen çekimi 14. Gebelik haftasından sonra bebeğe daha az zarar verebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu