Gebelikte Lekelenme? Kahverengi ve Pembe Lekelenmeler
Hamileliğin başında, ortasında ya da sonunda kanama görülmesi normal bir durum olarak sayılmamaktadır. Kanama, kahverengi lekelenmeler ya da pembe lekelenmeler şeklinde çok az olsa da ilgilenilmesi gereken bir durumdur, doktora başvurmak gerekmektedir. Gebelikte lekelenme neden, olur ne yapılmalıdır?
Kanamaya neden olan faktörü öğrenmek için muayene, ultrasonografi vb. tetkikler yapılır. Gerektiği durumlarda vajinal muayene yapılması kanamanın artmasına sebep olmaz, düşük tehdidi oluşturmaz yani herhangi bir soruna yol açmaz.
Gebelikte Lekelenme neden olur?
Hamilelikte lekelenmeye neden olan faktörler gebelik ayına göre değişir.
Eğer gebeliğin ilk aylarında kahverengi şeklinde kanama görülürse düşük tehlikesini düşündürür. Lekelenme ilerleyen günlerde artmazsa müdahale gerekmeden kendiliğinden kesilir ve düşük tehlikesi ortadan kalkar. Bu durumun aksine lekelenme adet kanamasına benzer şekilde çok miktarda kanamaya dönüştüğü zaman abortus(düşük) meydana gelir.
Eğer gebeliğin son aylarında kahverengi şeklinde kanama görülürse plasentadan(eşinden) kaynaklanan patolojik sorunlar olabilir. Doğumun gerçekleşmesine yakın zamanlarda da az miktarda kanama ya da lekelenme görülür ve buna nişan kanaması denilir. Fakat lekelenmenin kesin sebebi bu olmayabilir, mutlaka doktora danışmak gerekir.
Kanama ya da lekelenme görüldüğü zaman mutlak istirahatla önlem alınır. Lekelenme tamamen kesildikten sonra da istirahata devam edilmesi gerekebilir. Kahverengi lekelenme tamamen kesildikten sonraki 2 hafta birliktelik önerilmez. Doktorun önerdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır ve doktorla devamlı iletişim halinde olunmalıdır.
Funda Nur EMANET