Gebelikte idrar Rengi Nasıl Olur ?
Gebelikte idrar rengi ;Hamilelik dönemin annenin birçok hormon seviyesinde önemli ölçüde değişiklikler görülür. Bazı hormonların seviyesi en üst noktalara çıkarken bazıları da düşüş gösterir. İdrar ,kanın böbreklerden süzülerek atık maddelerin, toksinlerin ve fazla vitamin-minerallerin ayrıştırılıp fazla su ile birlikte idrar torbasına gönderilmesi ile oluşur.
Hamile adayı olan bir anne de böbrekten 1 günde süzülen kan miktarı normalin 2 katına kadar çıkar. Yani hamile değilken bireyin böbreğinden günlük 50 litre kan süzülüyorsa hamile iken bu oran 100 litre ye kadar çıkar. Özellikle ilk 6 ayda süreç bu şekilde devam eder ve anne adayı normalden daha sık şekilde idrara çıkma ihtiyacı hisseder. Bu durum gayet normaldir ve korkulacak bir durum değildir.
Bedeniniz kendisini yeni gelecek canlı için yeniden yapılandırıyor ve bu nedenle hormon dengeleriniz değişerek bunun gibi standardın dışında durumlar yaşayabiliyorsunuz. Hormonlardaki görülen bu ani değişiklikler duygusal açıdan da sizi çok etkiliyor ve normalden kat be kat daha fazla duygusal olabiliyorsunuz. Özellikle çabuk ağlayan bir yapıya sahipseniz bu süreç de bolca göz yaşı dökeceksiniz demektir. Anne olma serüveninde bu zorluklara göğüs germeniz lazım. Şimdi tekrar idrar rengine değinelim.
İdrar rengi normalde sağlıklı bir birey için açık sarı /soluk sarı renktir. Sağlıklı ve yeterli oranda su tüketen bireylerde bu renkte idrar atımı sağlanır. Ancak anne adayının bedeninde oluşan hormon el değişimler sonucu gebelikte idrar renginde farklılıklar görülebilir. Örneğin bir günde böbrekten süzülen kan oranı arttığı için idrar renginiz koyu sarı hal alabilir. Size düşen günlük 2-3 litre su tüketerek bedeninizi susuz bırakmamaktır. Özellikle yaz mevsiminde hamile kaldıysanız su tüketimine dikkat edin ve ihmal etmeyin.
Bunun dışında anne adayı çeşitli vitamin takviyeleri kullanıyorsa bu da idrar renginde değişikliğe neden olabilir. Örneğin aldığınız vitamin kapsülünün boyası ,gıda boyası bile idrar renginiz de değişmelere yol açabilir. Korkulacak bir durum değildir. Kontrole gittiğinizde doktorunuzdan bu konuda ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
İlginizi çekebilir;
Gebelik (Hamilelik) Haftası Hesaplama