Gebelikte idrar kaçırma
Gebelik idrar kaçırma (idrar tutamama) sorunu görülebilir. Gebelikte sık idrara çıkma normal bir durum olarak kabul edilmektedir. Hatta bu duruma gebelikte idrar kaçırma da eklenebilir. Gebelerin bazılarında idrar kaçırma çok nadir yaşanabilirken, bazılarında daha fazla görülmekte ve ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Gebelikte idrar kaçırma genellikle gebeliğin ilk 3. ayında çok nadir olarak görülür. Gebeliğin 4. ayından itibaren idrar kaçırmak artabilir. Gebeliğin son aylarında daha sık yaşanır.
Gebelerde idrar kaçırma şikâyeti yaklaşık olarak gebelerin %50’sinde görülmektedir. Genel olarak doğumdan sonra yani lohusalık döneminde bu şikâyet ortadan kalkabileceği gibi nadir olarak da devam edebilmektedir.
Gebelikte idrar kaçırma nedenleri
- Gebelik dönemi süresince büyüyen rahim yani uterus mesaneye baskı yapar ve gebelikte idrar kaçırmaya neden olur.
- Mesane ile üretra arasındaki açı değişir ve bu da gebelikte idrar kaçırmaya neden olur.
- Gebelik döneminde artan progesteron hormonunu mesane ve üreterde dilatasyon yaparak gebelikte idrar kaçırmaya neden olmaktadır.
Gebelikte idrar kaçırma genel olarak stres inkontinans şeklinde görülmektedir. Yani ani gelişen ve karın içi basıncın arttığı durumlarda öksürme hapşırma, gülme, egzersiz gibi görülebilir. Tüm bunların yanında gebelikte nadir olarak görülen urge inkontinans adı verilen sıkışma ile tuvalete yetişememek şeklinde de gebelikte idrar kaçırma olarak meydana gelmektedir. Bu durumda kişi tuvalete oturamadan idrar kaçırır.
Gebelikte idrar kaçırmanın tedavisi ve önlemi
Gebelikte idrar kaçırmayı önleyebilmek için en pratik, faydalı ve kolay yöntem kegel egzersizi uygulamaktır. Gebelikte Kegel egzersizi hakkında bilgi için buraya tıklayın. Kegel egzersizi kısa zamanda gebe kişilerin kendi kendine evde yapabileceği çok etkili ve kolay bir yöntemdir. Gebelikte idrar kaçırmayı engelleyen kegel egzersizi idrar torbası etrafında bulunan ve pelvis tabanında bulunan kasları güçlendirme6ye yardımcı olur ve idrar kaçırmayı engeller.
Kegel egzersizi yapılır yapılmaz etkisini hemen göstermemektedir. Gebelik döneminde düzenli olarak her gün kegel egzersizi yapıldığında yaklaşık olarak 4 ile 6 hafta arasında etkisini göstermeye başlamaktadır. 6 hafta geçmesine rağmen kegel egzersizi etkisini göstermiyorsa farklı bir tedavi şekli için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Gebelikten Sonra İdrar Kaçırma
Gebelikten sonra idrar kaçırma oranı %20-30 oranında değişmektedir. Doğumdan sonra idrar tutamama problemi normal doğum yapan kadınlarda daha çok görülmekle birlikte sezaryenle doğum yapan kadınlarda da görülebilmektedir. Yapılan bazı araştırmalara göre elektif sezaryen doğumdan sonra stres üriner inkontinansın normal yapılan doğuma göre daha az görülmekle birlikte, ilerleyemeyen doğum eylemi sebebiyle yapılan sezaryenden sonra idrar kaçırma normal doğum sonrası idrar kaçırma ile aynı oranlardadır. Bu çalışmalar stres inkontinansın doğum sırasında pelvik taban doku ve kasta oluşan hasara bağlı olarak geliştiği belirtilmiştir.
Spinal ve epidural anestezi ile doğum yapan hastaların doğum yaptıktan sonraki ilk zamanlarda geçici olarak idrar kaçırma sorunu yaşadıkları bildirilmiştir.
Kengel egzersizine gebelik döneminde ve gebelikten sonra devam etmek doğumdan sonra idrar kaçırma sorununu önlemek açısından oldukça faydalıdır.
Doğumdan sonra çayı, kahveyi, kolalı içecekleri ve alkolü fazla tüketmek mesane kontrolünü azaltmaktadır. Bu tarz içecekleri tüketmekten kaçınmak idrar kontrolünü sağlamak için oldukça önemlidir. Tüm bu önlemlere rağmen gebelikten sonra idrar kaçırma geçmiyor, devam ediyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.