Gebelikte folik asit nedir, faydaları nelerdir ?
Folik asit, kan hücrelerinin ve deri hücrelerinin oluşumu için gerekli olan bir B vitamini türüdür. Doğacak bebeğin hücrelerinin gelişiminde folik asit önemli bir rol oynar. Gebelikte folik asit düzeyi azalabilir. Anne adayında folik asit düzeyi azaldığında, kansızlık, bebeğin düşük doğum ağırlıklı olması ve bebeklerde anomali görülme sıklığı artar. Folik asit yapılan bilimsel çalışmalarda gebelik sırasında kullanımın yararlı olduğuna ispatlanmış vitaminlerden biridir.
Gebelikte folik asit kullanımının faydaları;
Gebelik öncesi üç ay ve gebelik sırasında 3 ay folik asit kullanmak nöral tüp defektlerinin oluşumunu engeller. Gebeliğin oluşumu ile birlikte, fetal hayatın ilk haftalarında nöral tüpte (beyin ve omiriliği kapsayan tüp) meydana gelen anomalilere (sipina bifida, an ensefali, hidrosefali vb.) nöral tüp defekti denir. Ülkemiz nöral tüp defektlerinin sık görüldüğü ülkelerden biridir. Birçok gebelik planlanmadan oluştuğu için kadınların gebelik öncesi sadece %4-5’i gebelik öncesi folik asit kullanmaya başlamaktadır. Bazıları ise hiç kullanmamaktadır.
Gebelik öncesinde ve gebelik sırasında folik asit kullanımı;
Ülkemizde, bir kadın gebe kalmaya karar verdiğinde günde 400 µg/gün dozunda folik asit kullanmaya başlar ve gebelik oluştuktan sonraki 3 ay boyunca devam eder. Önemli olan döllenmeden sonra, nöral tüpün (içinde beyin ve omirilik gelişir) kapanma sürecine kadar geçen sürede folik asitin kullanılmasıdır. Bu nedenle folik asit kullanımına gebelik öncesi başlanır.
Bir önceki gebeliğinde bebeğinde nöral tüp defekti tanısı konmuş kadının ise günde 4 mg/gün folik asit kullanması gereklidir.
Folik asit besinlerle alınabilir mi?
Gebe kalmayı planlayan kadınların folik asitten zengin gıdaları tüketmeleri önerilir. Ancak bazı durumlarda yeterli olmayabilir.
Folik Asit İçeren Yiyecekler
Mercimek, içinde yoğun olarak folik asit vardır. ½ kase mercimek günlük folik asit ihtiyacının 180 mcg’ını karşılar.
Yeşil yapraklı sebze ve meyveler, yoğun olarak folik asit içerir.
Yumurta, brokoli, narenciye (portakal, mandalina vb), domates, barbunya gibi gıdalar folik ast bakımından zengin gıdalardır.
Folat ve folik asit yönünden içeriği artırılmış tahıllı ekmeklerde, folik asit ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir.