Gebelikte çikolata Tüketimi Zararlı mı?
Çikolatanın içeriğinde bulunan kafein ve teobromin gibi maddelerin bulunması sebebiyle insan vücuduna birçok etkisi vardır. İnsan vücuduna verdiği bu etkiler birçok uzman tarafından tartışma konusu olmuştur. Gebelikte çikolata yemek ise birçok kişinin araştırma konusu olmuştur. Gebelikte çikolata yemek 2008 yılında yapılan en son çalışma da ise oldukça etkili olduğu konusunda sonuca varılmıştır. 2291 gebe kadın üzerinde yapılan bir deneye göre gebelikte çikolata yemenin gebelikte yüksek tansiyonun ve gebelik zehirlenmesinin az görülmesine neden olduğu rastlamıştır.
Bu çalışmalarda görülen diğer bir durum ise gebelikte çikolata yemek bebeklerde bulunan kordon kanında teobromin seviyesine bakılmış ve teobromin seviyesi yüksek olan gebelerin ise preeklampsinin çok az görüldüğü tespit edilmiştir. Metilksantin türevi bir madde olan teobroin çikolatada bulunan ve özellikle bitter çikolatada bulunmaktadır.
Tüm bunların yanında çikolatanın yanında kola, kahve gibi kafein içerikli içeceklerin gereğinden fazla tüketilmesi gebelik döneminde oldukça olumsuz sonuçların doğabileceği vurgulanmıştır. Ancak kafein içerikli içeceklerin gün içerisinde 1-2 bardak kadar tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
Gebelik döneminde çikolata yemek içerdiği maddeler bakımından duygusal olarak da hem anneyi hem de bebeği etkilemektedir. Gebelikte çikolata tüketmek doğumdan sonra hem annenin hem de bebeğin mutlu olmasını sağlar, anne ve çocuğun çok daha fazla güldüğü tespitine varılmıştır. Çikolata içerisindeki maddenin insanda mutluluk hormonunu arttırmasına yardımcı olur ve birçok olumlu etkisini gösterir.
Gebelikte şeker tanısı almış kadınların çikolata tüketmemesi önerilir. Günlük tüketilen çikolata miktarı 50 gr’ı geçmemelidir.