Gebelik

Gebelikte Bel Ağrısı Nedir, Nasıl Geçer?

Gebelikte kas ve iskelet sisteminde bir takım değişiklikler nedeniyle kadınlarda sıklıkla gebelikte bel ağrısı şikâyetleri yaşanır. Gebelikte kas ve iskelet sisteminde ki değişikliklerin nedeni gebelik hormonlarından progesteron seviyesindeki artış, anne karnının büyümesi ve bebeğin ağırlığının artmasıdır. Progesteron seviyesindeki artış nedeni ile kemikleri bir arada tutan bağların gevşemesine neden olur. Bu değişimleri amacı artan bebek ağırlığı ile vücudu uyumlu hale getirmektir. Gebe kadının duruşu bebeğin ağırlığı arttıkça değişir ve kadın bel içte ve karın dışta duracak şekilde pozisyonunu şekillendirir. Gebeliğin sonuna doğru gebe kadın iki yana yalpalayarak adeta bir ördek gibi yürümeye başlar. Kadının duruş pozisyonu değiştiği için bel ağrıları görülebilir.

Gebelik sırasında eklemlerdeki gevşemeler ve karnın öne doğru çıkmış olması, gebenin dengesini sağlamak için omuzlarını geriye atmasına neden olur. Sonuçta hasta dik durabilmek için başını öne doğru tutmak zorundadır. Dengesi bozulan gebe kadında düşmeler ve buna bağlı olarak travmalar görülebilir. Dikkatli yürümeleri ve topuksuz rahat ayakkabılar giymeleri gerekir.

Gebe kalmadan önce bel fıtığı olan hastalarda gebelikte bel ağrısı şikâyetleri daha fazla yaşanabilir ve daha dikkatli olmaları gerekir.

Gebelikte Bel Ağrısı İçin Öneriler

  • Bel ağrılarını gidermek için bel bölgesindeki kasların gevşemesini sağlamak amacıyla bele sıcak uygulama ve masaj yapılabilir. Banyo yaparken sıcak suyu bel bölgesine tutarak o bölgedeki kasların gevşemesini sağlayabilirler.
  • Doktor önerisi olmadan ağrıyı gidermek için kesinlikle ilaç kullanmamalıdırlar.
  • Anne adayı gebelikte bel ağrısı şikâyeti yaşamamak için ağır kaldırmamalı ve ağır işler yapmamalıdır. Eğer bir eşyayı kaldırması gerekiyorsa eşyayı çekmek yerine itmesi önerilir.
  • Anne adayı yatarken mümkün olduğu kadar yan yatmalı ve bacaklarının arasına bir yastık koyarak belinin düzleşmesini sağlamalıdır.
  • Anne adaylarına gebelikte bel ağrısı yaşamamaları için bel kaslarını güçlendirecek egzersizler özellikle yüzme ve yürüme önerilir.
  • Anne adayı otururken bel ağrısı olmasın diye bel boşluğunu mutlaka bir yastıkla desteklemelidir.
  • Yürüme ve oturma esnasında sırtını ve belini dik tutacak şekilde yürümeye ve oturmaya dikkat etmelidir.
  • Eğer yerden bir şey alması gerekirse bacaklarını ikiye açarak ve hafifçe çömelerek yerden alması gereken şeyi almalıdır. Eşya kaldırırken bacakları açarak yükün iki bacağa eşit dağıtmalıdır.
  • Ayakkabı tercihlerinde mümkünse topuksuz spor ayakkabılar tercih etmelidir.

Doğum sonrası ağrı şikayetleri devam ediyorsa bir beyin cerrahına giderek bel fıtığı yönünden kadının değerlendirilmesi önerilir.

PhD. Özlem CAN GÜRKAN

Hemşirelik mesleği ile 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu’nda tanıştım. Servis hemşireliği, gece süpervizörlüğü ve kadın doğum servis sorumlu hemşireliği yaptıktan sonra 1999 yılında Marmara Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım. Halen aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktayım. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır, felsefesinden yola çıkarak, yıllar içinde edindiğim bilgi birikimini meslektaşlarım ve siz değerli internet kullanıcıları ile paylaşmak için, yıllarca hayalini kurduğum, şimdiki adı daginiktopuz.com olan kadinvehastaliklari.com isimli siteyi 2014 yılında öğrencilerimle hayata geçirdik. Sizinde hayallerinizin gerçek olması umuduyla sevgiyle kalın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu