Gebelik

Gebelikte Ağrı Kesici Kullanımı

Gebelik döneminde doktorunuzun önerdiği vitamin ve mineral içeren ilaçların dışında,  ilaç kullanılması çok uygun değildir. Ancak hamilelik döneminde şiddetli hissedilen baş ağrıları, bel fıtığına bağlı bel ağrısı, migren, diş ağrısı, travma gibi rahatsızlıklar veya ameliyat gibi durumlarda ağrı kesici ilaç kullanımına ihtiyaç duyulabilir. Gebelikte ağrı kesici kullanımı diğer ilaçlar gibi anne ve bebekte olumsuz sonuçlar yaratabilir. Halk arasında zararsız ilaç olarak bilinen ağrı kesiciler bilinenin aksine çok zararlı olabilir.

Gebelikte ağrı kesici kullanımından özellikle ilk üç ay süresince kesinlikle kaçınılmalıdır. Aspirin ve parasetamoller gibi masum olarak bilinen ilaçların kullanımından kesinlikle kaçınılmalı, çok gerekli görüldüğünde doktora danışılarak kullanılmalıdır. Gebeliğin 34. haftasından sonra non-steroid antienflamatuar ağrı kesicilerin kullanımı amniyotik sıvı miktarının (bebeğin suyunun) azalmasına, damarlarda vazokontruksiyona (daralma) neden olabilir.

Gebelikte ağrı kesici kullanımında en zararsız olanı parasetamol ya da asetominofen türevi olan parol, tamol, minoset, vermidon gibi ağrı kesiciler mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Ayrıca aspirinde doktor kontrolü olmadan kullanılmamalıdır. Aspirin trombosit agregasyonunu bozmakta ve kanamaya neden olabilmektedir. Bu yüzden doğumun yaklaştığı dönemlerde kullanılması doğum sırasında fazla kanamaya sebep olabilir.

Ağrı kesici etkisi olduğu söylenen bitkiler:

Gebelikte ağrı kesici kullanımı ya da ağrı kesici etkileri olan bitkisel çay kullanımı tavsiye edilmemektedir. Gebelikte bitkisel çay tüketilmesi gösterebilecekleri yan etkileri bakımından kötü sonuçlar yaratabilir. Bu yüzden gebelik süresince bitkisel çay tüketilmemesine dikkat edilmelidir.

Lokal anestezik ilaçlar:

Gebelikte anestezik ilaçlar özellikle diş tedavisinin uygulandığı zamanlarda sık kullanılmaktadır. Güvenli olarak bilinen edidokain, lidokain, prilokain gibi lokal anestezik ilaçlardır. Diş ya da vücudun diğer bölgelerindeki tedaviler için lokal uyuşturma için kullanılabilir. Diş tedavileri mümkün olduğu kadar gebeliğin 16. Haftasından sonraya planlanmalıdır.

Migren ilaçları:

Gebelikte ağrı kesici dışında migren tedavisinde kullanılan özel ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar gebelik döneminde güvenilir değildir. Nöroloji uzmanınca yarar zarar hesabı yapılarak kullanılabilecek bir tedavidir. Bu yüzden gebelik döneminde migreni olan hastalar da hekime danışmadan ilaç kullanmamalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu