Gebelikte Ağız Kuruluğu
Gebelikte ağız kuruluğu, devamlı susamak çok sık rastlanan sorunlardan biridir. Sebebi tam olarak bilinmese de gebelikle sıvı ihtiyacının artması ve bu ihtiyacı karşılayabilmek için de vücudun kendi kendine aldığı bir tedbir olarak belirtilebilir. Gebelikte ağız kuruluğu nadir de olsa şeker hastalığı yani diyabetten kaynaklanabilmektedir. Bu durumda kan şekerinin kontrol altında tutulması gerekmektedir.
Gebelikte ağız kuruluğu olan hastalarda dudağında çatlak, ağız kokusu, konuşurken zorlanma, dilde yapışma, sürekli olarak susama, nefesin kötü kokması gibi sorunlar sıklıkla yaşanmaktadır.
Gebelikte Ağız Kuruluğu için alınacak önlem ve tedavi
Gebelikte ağız kuruluğunu önlemek için sık sık su içmek, ağız temizliğine dikkat etmek yapılacak en kolay önlemlerdir. Gebelikte ağız kuruluğu yaşayan anne adayları dışarı çıktıklarında mutlaka yanlarında küçük bir şişeyle su taşımalılardır. Tüm bunların yanında gebelikte ağız kuruluğuna neden olan durumlar arasında gebelikte alkol ve sigara kullanmanın büyük etkisi vardır. Bu durumlardan dolayı şikâyet olmasa da gebelikte alkol ve sigara kullanılmamalıdır. Tüm bunlarla ek olarak gebelikte ağız kuruluğuna neden olan durumlar arsında fazla kafein içeren kahve gibi içeceklerin tüketimi, şekerli besinlerin tüketilmesi, ağız kuruluğuna neden olan durumlardır. Bu durumu önlemek için şekersiz sakız çiğnenebilir.
Tüm bunlara rağmen gebelikte ağız kuruluğu geçmiyorsa mutlaka diş ve ağız sağlığıyla ilgili mevcut olan bir rahatsızlık olabilir. Bu yüzden mutlaka doktora danışılması gerekmektedir.
Ayrıca gebelikte burun tıkanıklığına sebep olan septum deviasyon ya da benzer patoloji söz konusu olduğu durumlarda nefes alıp vermenin ağızdan olması gebelikte ağız kuruluğuna sebep olmaktadır. Bu durumda ise mutlaka kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.