Gebelik Zehirlenmesi (Preeklampsi)
Gebelik zehirlenmesi (Preeklampsi), halk arasında zehirlenme olarak bilinmesine rağmen zehirlenme ile ilgili bir durum değildir.
İçindekiler
Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) nedir?
Bu hastalık gebeliğin 20. Haftasından sonra ortaya çıkan ciddi bir durumdur ve Hipertansiyon ve proteinüri (idrarda normalden daha yüksek miktarda protein olması) olmak üzere 2 temel belirtisi vardır.
Preeklampsi Hafif preeklampsi ve Şiddetli preeklampsi olarak 2 farklı şekilde incelenir.
Hafif Preeklampsi belirtileri;
- 140 / 90 mm/Hg üzerinde tansiyon
- İdrarda az miktarda protein bulunmaktadır.
Şiddetli preeklampsi belirtileri:
- 160/100 mm/hg ve üzerinde tansiyon
- İdrardaki protein miktarının artması
- Baş ağrısı, görme bozuklukları gibi durumlar.
Gebelik zehirlenmesi için risk faktörleri nelerdir?
- Gebelikten önce Hipertansiyon hastası olma
- Daha önceki gebeliklerde Hipertansiyon Hastası olma
- Diyabet, böbrek hastalığı vs. bulunması
- Fazla kilo
- 20 yaşından küçük 40 yaşından büyük gebeler
- Çoğul gebelik (ikiz, üçüz gibi)
- Ailede preeklampsi öyküsü olması risk faktörleridir
Gebelik zehirlenmesi tedavisi
Preeklampsi gebelikte ortaya çıkan ciddi bir durumdur. Bu nedenle tansiyon yüksekliği saptanan gebelerde böbrek testleri, karaciğer fonksiyonları, kan sayım testleri, pıhtılaşmayı gösteren testler gibi detaylı muayene yapılmalıdır.
Hafif preeklampsilerde anne adayının hastaneye yatmasına gerek yoktur. Anne adayı gün içerisinde iyice dinlenmeli (özellikle sol yatar pozisyonda), doktor kontrolünde tuz ve baharattan kısıtlı dengeli bir diyet uygulanmalı ve sık sık kontrole gidip tansiyon takibi yapılmalıdır. Hafif preeklampsisi olan anne adayları şiddetli preeklampsi belirtilerini iyi bilmeli ve takip etmelidir. Eğer şiddetli preeklampsi tedavi edilmezse annede böbrek hasarı, kalp yetmezliği, akciğer ödemi en önemlisi de DİC (yaygın damar içi pıhtılaşma) dediğimiz durum oluşur ve bunun sonucunda anne de kanama durmayabilir. Son olarak preeklampsiye epilepsi (sara) hastalığındaki gibi kasılma nöbetleri eklenmesiyle Eklampsi dediğimiz tablo ortaya çıkar bu en ciddi durumdur. Anne ve bebek ölümlerine yol açabilir. Bu nedenle Şiddetli preeklampsi olan anneler hastaneye yatırılmalı ve eklampsiye dönüşümü önlemek için magnesium tedavisine başlanmalıdır
Gebelik zehirlenmesi olan hastalarda aşağıdaki belirtiler mevcutsa hasta hemen doktora başvurmalıdır. Eklampsi krizi geçirebilir, hemen doktora başvurmalıdır.
- Çift görme, ışığa hassasiyet, gözde sinek uçuşması
- Huzursuzluk ve göğüs sıkışması,
- Karın ağrısı
Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) ciddi bir durumdur ve anne doktor tarafından izlenmelidir.
Şeyma Aracı
M.Ü.SBF Hemşirelik Bölümü
Doğum İntern Öğrencisi