Gebelik Testi / Hamilelik Testi
Hamilelik gerek kadınlarda gerekse erkeklerde değişik duygular yaratan bir olaydır ve tüm aile bireylerini etkiler. Bazı aile üyeleri hamileliği neşeyle veya heyecanla karşılarken bazı aile üyeleri için bu durum tedirginlik ve korku yaratır. Bu değişik duyguların mimarı hamileliği en kolay öğrenme yöntemi gebelik testi yapmak ya da yatırmaktır. Gebelik testini kan testi ile hastanede yapmak mümkünken evde idrar testi ile yapmak da mümkündür. Gebelik testini evde yapmak oldukça kolay bir işlemdir.
İçindekiler
Gebelik Nedir?
Gebelik kadının yumurtasını erkek sperminin döllemesi ile gerçekleşen bir süreçtir. İnsanları bu kadar değişik duygulara sokan bu süreç aslında gerçekleşmesi mucizevi bir olaydır. Çünkü kadın yumurtaları olgunlaştıktan ve atıldıktan sonra yaklaşık 24 saat boyunca canlılığını koruyabilir. Rahme ulaşan spermler ise yaklaşık 2 veya 3 gün canlılığını koruyabilir. Eğer canlılığını koruyup yumurtayı döllemeyi başaran bir sperm olursa gebelik süreci başlamış olur. Gebelik süreci ise 40 haftadan oluşan uzun ve meşakkatli bir süreçtir.
Adet Döneminde Gebe Kalınabilir Mi?
Bazı çiftler özellikle gebeliği istemeyen çiftler adet döneminde herhangi bir koruma yöntemi kullanmadan cinsel ilişkiye girebilir. Fakat bu tarz davranan çiftlerde istenmeyen sürprizler ile karşılaşabilirler. Kadınlar adet döngülerinin son zamanlarında lekelenme dönemi dediğimiz süreci yaşarlar ve bu dönem döllenmenin gerçekleşmesi için büyük risk taşır. Çünkü yukarıda da belirtiğimiz gibi spermler vajinada yaklaşık 2 veya 3 gün canlılığını koruyabilirler. Hatta bu süreyi kadınların hormonal düzeyleri uzatabilir. Sonuç olarak kesin olarak adet döneminde gebe kalınmaz denilmesi mümkün değildir.
Kan Sonucuna Göre Gebelik Testi
Gebelik bir hormonal bir süreç olduğundan bu süreçte kadında birçok farklılıklar meydana gelir. Bu değişikliklerden en erkeni ve en belirgini şüphesiz ki Beta Hcg hormonunun yükselmesidir. Bu hormon yumurtanın döllemesinden yaklaşık 1 hafta sonra kanda yükselmeye başlar. Bu sebeple Beta Hcg hormonu halk arasında gebelik hormonu olarak da adlandırılır. Hamile olmayan kadında bu hormonun kandaki değeri 0 veya sıfıra yakın çıkarken gebelik süreci başlamış bir kadında hızlı bir şekilde artış göstererek yükselir.
Gebelik testi yaptırmak için gelen bir kadından alınan kan örneğinde Beta Hcg değeri 5mlU/ml değerinin altında çıkarsa gebelik testi negatif olarak yorumlanır. Eğer Beta Hcg değeri 25 mlU/ml değerinin üzerinde ise gebelik testi pozitif yorumlanır. Gebeliği devam eden bir kadında ise bu değer hızlı bir artışla yükselme gösterir. İlerleyen hamilelik döneminde Beta Hcg hormonunun değişen değeri aşağıdaki gibi gösterilebilir.
3. Hafta: 5 – 50 mIU/ml
4. Hafta: 5 – 426 mIU/ml
5. Hafta: 18 – 7,340 mIU/ml
6. Hafta: 1,080 – 56,500 mIU/ml
7 – 8. Hafta: 7, 650 – 229,000 mIU/ml
9 – 12. Hafta: 700 – 288,000 mIU/ml
13 – 16. Hafta: 13,300 – 254,000 mIU/ml
17 – 24. Hafta: 4,060 – 165,400 mIU/ml
25 – 40. Hafta: 3,640 – 117,000 mIU/ml
Gebelik Testi /Hamilelik Testi Ne Zaman Yapmalıdır?
Özellikle hamileliği isteyen kadınların en sık sorduğu sorulardan biri “hamilelik testi ne zaman yapılır” oluyor. Yukarıdaki başlıkta da bahsettiğimiz gibi yumurta döllendikten yaklaşık 6-10 gün sonra Beta Hcg hormonu yükselmeye başlar ve bu dönemde adet döngüsünde duraklama gözükür. Beta Hcg hormonunun anne kanından idrar geçmesi ise 2-3 günü bulur. Buda döllemeden sonraki 10-12. günlere denk gelmektedir. Bu 10-12. günlerde tam olarak adetin birkaç gün geçmesi dönemini içine alır. Eğer adet döngüsü düzenli bir kadınının adet döngünde 4-6 günlük gecikme görülürse ve kadın bu dönemde idrar testinden gebelik testi yapılırsa büyük olasılıkla çıkan sonuç doğru bir sonuç olacaktır. Erken gebelik testi ile bu bekleme süresi daha da kısaltılabilir. Çünkü erken gebelik testi diğer testlere göre daha hassastır. Bazı durumlarda kadının idrar testi olumsuz sonuç verebilir. Fakat kadının adet döngüsü hala başlamamış olabilir. Bu gibi durumlarda da kan testi ile net sonuç öğrenilebilmektedir.
Gebelik Testlerin Ortalama Fiyatları Nedir?
Gebelik testlerinin kan testi ve evde idrarla yapılan testler olmak üzere iki çeşit olduğunu belirtmiştik. Kan testi yaptırmak için hastaneye veya aile sağlık merkezlerine başvurabilirsiniz. Aile sağlık merkezleri bu işlem için ücret almazken hastanelerin kendine göre değişen fiyat çizelgesi olabilir. Tekrar belirtmek gerekir ki kan sonucu net sonuç vermektedir.
Eğer testi evde yapmak istiyorsanız eczanelerden gebelik testi alabilirsiniz. Evde kullanılan gebelik testlerinin ortalama fiyatı 7 ile 40 TL arasında değişiklik göstermektedir. Bunların yanı sıra internet ortamında satışa sunulan daha uygun ve farklı marka gebelik testleri de bulmak mümkündür. İdrar ile yapılan gebelik testlerini eczaneden alıyorsanız nasıl kullanıldığı hakkında eczacınızdan bilgi alabilirsiniz. Eğer internet sitesinden almışsanız mutlaka kullanım talimatına göre ilerleyin. Aksi takdirde yanlış kullanırsanız testi boşa yapmış olabilirsiniz.
Gebelik Testi Evde Nasıl Yapılır?
Evde gebelik testini uygulamak gayet kolay ve kısa süren bir iştir. Bunu yapmak için birkaç damla idrara ihtiyaç vardır. İdrarınızı küçük bir kaba yapın. Aldığınız gebelik testin içinde aparatla içine idrar yaptığınız kaptan birkaç damla alın ve aldığınız damlayı test aletinin bölmesine yerleştirin. Eğer bölmeye istenilenden fazla miktarda idrar koyarsanız test bozulacaktır veya istenilenden az miktarda idrar koyduğunuzda da yanlış sonuç almanız kaçınılmazdır. Gerekli işlemleri istenilen gibi yaptıktan sonra işlem için 20-25 dakika bekleyin. İşlem sonucunda testte çift çizgi görüyorsanız sonuç pozitif, tek çizgi görüyorsanız test negatif sonuçlanmış demektir. Eğer tek veya çift çizgi çıkması gereken yer boşsa testiniz bozulmuştur.
Kimyasal Gebelik Nedir?
Birçok kadından “gebelik testi yaptım önce pozitif sonra negatif çıktı” gibi söylemler duyabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşmış kişi kimyasal gebelik geçirmiş olabilir. Kimyasal gebeliğin anlaşılmasında en önemli faktör erken gebelik testi yaptırmaktır. Bazı durumlarda sperm yumurtayı döller. Döllenmiş yumurta rahme yerleşir fakat yerleşmesini tamamlayamaz ve kadının adet döngüsü tekrar başlar. Bu durum kimyasal gebeliktir ve testin önce pozitif sonra negatif çıkmasına neden olabilir. Araştırmalara göre de kadınların %70 gibi büyük çoğunluğu bu sorunla karşılaşmaktadır. Bu yüksek orana rağmen dillenmiş olayların az olması dikkat çekebilir. Olayın dillenmemiş olmasının sebebi de bazı test yaptırmayan kadınların adetinin geciktiğini düşünmesidir ve tekrar adet döngüsü başladığında hayatına kaldığı yerden devam etmesidir.
Gebelik Testini Evde Yaparken Hangi Noktalara Dikkat Edilmelidir?
- Eğer gebelik testini eczaneden alıyorsanız mutlaka eczacınıza nasıl kullanılacağı hakkında danışın.
- Gebelik testini eğer internet ortamından almışsanız mutlaka kullanım talimatına göre ilerleyin ve talimata göre sonucunuzu yorumlayın. Çünkü bazı testler çizgi olarak sonuç verirken bazıları yazılı bir şekilde sonucu söyleyebilir.
- Gebelik testi idrarla yapılan bir test olduğu için sabahın ilk saatlerinde aldığınız idrar örneğiyle yapmanız daha iyi olacaktır. Çünkü o anlarda alınan idrar örneği az seyreltik olacaktır ve daha net sonuç almanızı sağlayacaktır.
- Eğer testi uygun bir şekilde yaptınız ama çizgilerden biri net bir diğeri silik çıktıysa hamile olasılığınız daha yüksektir. Testi tekrar tekrarlayabilir veya kan testi ile net bir sonuca ulaşabilirsiniz.
- Gebelik testini zamanında yaptığınızdan emin olun. Aksi takdirde erken yapılmış bir gebelik testinde gebe olsanız bile negatif sonuçla karşılaşmanız kaçınılmazdır. Fakat tekrarlanan gebelik testlerine rağmen sonuç negatifse ve hala adet görmemişseniz bunun altında yatan başka bir sebep olabilir. Böyle durumlarda hekiminize başvurun. 10 Maddede Adet Gecikmesi
Gebelik kan testi yapıldı pozitif dediler ama düşük dediler ne anlama gelir