Gebelik Hesaplama (Hamilelik Hesaplama)
En son adetinizin başladığı tarihi girin (bittiği tarihi değil) : | |||
Gebelik hesaplama tüm gebelerin merak ettiği bir konudur. Kişi adet tarihine göre hesaplamalar yapsa dahi hekiminin de gebelik haftasını hesaplamasını ister. Hatta hekimi gebelik haftasını hesaplasa dahi kişi sık sık internet ortamından hesaplamalara başvurur. Çünkü gebelerin aklında sürekli “kaçıncı ayımdayım”, “bebeğim kaç haftalık oldu”, “doğumum tahmini olarak ne zaman gerçekleşecek” gibi sorular dolaşır. Kişinin gebelik haftasını hesaplarken başvurabileceği 2 yöntem vardır. Biri hekimlerinde sık sık tercih ettiği gebelik haftası hesaplama dır. Bir diğeri ise son adet tarihi temel alınarak yapılan matematiksel işlemdir. Bu matematiksel işleme negele yöntemi denilmektedir.
Gebelik haftası hesaplayıcısı internet ortamında oluşturulmuş bir programdır. Son adet tarihi programa girilir. Bu tarihe göre program size kaç haftalık gebe olduğunuzu ve doğum eyleminizin tahmini gününü söylemektedir. Tabi bu tahmini doğum eylemi tarihi gebeliğin 40 haftalık sürecini doldurduğu var sayılarak hesaplanmaktadır. Gebelik haftasını hesaplarken de 3 günlük bir hata payı oranı da dikkate alınmaktadır.
Negele Yöntemi
Negele yöntemi matematiksel bir işlemdir. Bu yöntemde de gebenin son adet tarihi temel alınarak hesaplama yapılır. Gebenin son adet tarihinin gününe 7 gün eklenir ve aydan 3 ay geriye gidilir. Bu hesaplamayı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur gebeliğin 9 ay sürdüğünü düşündüğümüzde 1 yıl tamamlanmış oluyor ise seneye de +1 eklenmesidir. Bu yöntemi örnek vererek açıklamak gerekirse;
Son adet tarihi 21 Kasım 2015 olan bir gebenin tahmini doğum eylemi ne zamandır?
- İlk olarak güne +7 ekleyelim. (28 Kasım)
- İkinci adım olarak 3 ay geri gidelim. (28 Ağustos)
- Ve Kasımdan itibaren 9 ay geçtiğinde bir sonraki seneye geçmiş olduğumuz için seneye de +1 ekleyelim. (28 Ağustos 2016)
- Yani gebenin tahmini doğum eylemi “28 Ağustos 2016” dır.
Son adet tarihi 12 Mart 2016 olan bir gebenin tahmini doğum eylemi ne zamandır?
- İlk olarak güne +7 ekleyelim. (19 Mart)
- İkinci adım olarak 3 ay geri gidelim. (19 Aralık)
- Ve Kasımdan itibaren 9 ay geçtiğinde bir sonraki seneye geçmiş olmadığımız için seneye de +1 eklemiyoruz. (19 Aralık 2016)
- Yani gebenin tahmini doğum eylemi “19 Aralık 2016” dır.