Gebelik döneminde ve lohusalıkta oruç tutmak
Gebelik döneminde ve lohusalıkta oruç tutmak için mutlaka doktorunuzun onayını almanız gerekmektedir. Sağlıklı bir beslenme listesinde olması gerekenler meyve, sebze, süt ve süt ürünleri, et, tavuk, balık gibi besinler, bol sıvı gıdaların olmasına dikkat edilmeli ve bu besinlerin ne kadar, nasıl tüketileceği doktorunuzun kontrolünde olmalıdır.
Gebelikte oruçla ilgili daha detaylı bilgi için tıklayınız.
Günlük alınması gereken vitamin, mineraller ve gereken enerji iftar ve sahur vaktine düzenli dağıtılarak oluşabilecek olumsuzlukları engelleyebilirsiniz. Ayrıca dokuz ay olan gebelik dönemini üçe ayırdığımızda gebeliğin ilk ve son dönemlerinde oruç tutmak için yine doktorunuzun onayı ile olmalıdır.
Doğumdan sonraki ilk beş hafta lohusalık olarak bilinir. Doğumdan sonra oluşan durumlar annede psikolojik sorunlar yaratmaktadır. Normal doğum, sezaryenin getirdiği ağrılar, kanamalar lohusa annenin yorgun ve halsiz olmasına neden olmaktadır. Ayrıca kanamanın devam ettiği durumlarda vücudun fazlasıyla demir kaybına uğraması neden olur. Yine diğer bir durum olan annenin bebeğe süt vermesi bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Bu yüzden sütün oluşması için dengeli ve düzenli beslenmesi gerekmektedir. Tüm bunlar çok önemli sağlık problemleri, yaşanılan değişiklikler annenin psikolojik dengesini alt üst etmektedir ve tüm gün aç kalmak da bunları daha çık tetiklemektedir. Bu nedenlerden dolayı lohusalık döneminde oruç tutulması önerilen bir durum değildir.
Selin