Gebelik döneminde şifalı bitkisel çaylar
Günümüzde oldukça popüler olan bitkisel çayların sayısı oldukça fazladır ve her derde bitki çeşidine göre deva oluşturan birçok bitkisel çay türü vardır. Birçok sebeplerden dolayı kullanılan bitkilerin faydaları elbette saymakla bitmez. Ancak gebelik döneminde şifalı bitkisel çaylar ı kullanırken çok dikkat etmek gerekir. Çoğunlukla deva oluşturan bitkisel çaylar gebelik döneminde istenmeyen büyük sorunlar oluşturacağı da bilinmelidir.
Gebelik döneminde bilinçli bir şekilde kullanılması gereken bitkisel çaylar konusunda bilinçli kullanım çok önemlidir. Bu dönemde şifa oluşturabilecek bitkilerle sorun oluşturabilecek bitkilerin ne olduğunu bilmek özellikle bu konuda uzmandan yardım almak dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
Bazı bitkiler gebelik döneminde düşüklere yol açabilirken, bazıları rahim kasılmalarına, bulantı, kusma, ishal düşük tansiyon gibi durumlar oluşturmasına neden olan şifalı bitkisel çayların kontrolsüz tüketilmesi ve fazla tüketilmesi sakıncalıdır.
Ayrıca bitkisel çaylarda sakınca oluşturan diğer bir durum hijyenik olmamalıdır. İçerisinde toprak, böcek kurşun gibi sakınca oluşturan maddelerin bulunması bakımından da tehlike oluşturmaktadır. Bitkilerin toplanması, toplandıktan sonra paketlenmesi ve muhafaza etme koşulları hiç hijyenik olmayabiliyor.
Gebelik döneminde bitkisel çaylar kullanılırken ne içerdiğine mutlaka bakılmalıdır. Hiç duymadığınız bitkileri kullanmaktan kaçınmalı, kendi ülkemizde bulunmayan bitkileri tüketmemeye dikkat edilmelidir. Çok sık olmamak şartıyla ıhlamur, nane, limon, keten tohumu, karanfil, rezene ahududu, nane gibi içerikli çayları tüketmek sorun oluşturmaz.
Gebelik döneminde sorun oluşturan şifalı olarak bildiğimiz ardıç, kimyon, fesleğen, karanfil yağı, sinameki, lavanta gibi bitkisel çaylardan uzak durulmalıdır. Bunların yanında mutlaka yapmanız gereken uzman kontrolünde olup, kullandığınız bitkiler hakkında danışmanız çok önemlidir.
Selin