Gebelik Döneminde Kına-Dövme Yaptırmak
Dövmeler kalıcı ya da geçici dövme olarak iki şekilde uygulanabilir. Gebelik döneminde kalıcı dövme yaptırmak çok büyük risk oluşturur. Geçici dövmenin de azımsanmayacak kadar zararlı olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Özelikle gebelik döneminde siyah kına kullanımı oldukça tehlikelidir. İçeriğindeki para-phenylendiamine (PDD) maddesi gebelik döneminde ciddi hatta kalıcı deformasyonlarına ve bunların yanında alerji oluşmasına neden olabilir. Gebelik döneminde kına-dövme yaptırmak özellikle gebeliğin 3. ayından sonraki dönemlerde hint (henna) kınası yaptırmak veya bu kınayla saç boyamak sakınca oluşturmaz.
Ancak “siyah kına” ile herhangi bir uygulama yapmak bebek sağlığı açısından sakıncalıdır.
Gebelik döneminde steril olmayan ve uygun koşulların bulunmadığı ortamlarda yapılırsa, gebe olan veya gebe olmayan herkesin kan yoluyla bulaşan hastalıklardan birine yakalanma riskini arttırmaktadır. Kan yoluyla bulaşan hastalıklar, AIDS, Hepatit B ve C ve Sifiliz vb. gibi oldukça ciddi ve kadın ve bebeğin sağlığını tehlikeye sokacak hastalıklardır.
Gebelik döneminde kına-dövme yaptıran anne adayında kanama, enfeksiyon, alerji, ağrı vb. durumların görülme riski diğer bireylere göre daha yüksektir.
Bu yüzden gebelik döneminde kına-dövme yaptırmak doğru bir karar değildir.
Gebelik döneminde kına-dövme, çok eski zamanlarda bazı uygar toplumlarda, kadınların gebeliği daha rahat ve zahmetsiz geçmesi düşünülerek yapılırdı ve dövme yapıldığında çocuğun dünyaya daha sağlıklı geleceğine inanılırdı.
Kına dövme yaptırmak isteyenler, doğum ve emzirme süreci tamamlandıktan sonra yaptırabilirler ancak kan yoluyla bulaşan hastalık riskinin olduğu unutulmamalıdır.