Gebelik

Gebelik Döneminde Balık Tüketimi

Bebeğin beyin ve göz gelişiminde omega-3’ün önemli bir yeri olan DHA ve EPA bakımından en önemli kaynaktır.  Omega-3  yağ asidir ve gebelik döneminde fazlaca ihtiyaç duyulan bir vitamindir.Gebelik döneminde balık tüketimi çok önemliyken her türlü balık tüketimi de sakıncalı durumlar oluşturabilir. Balıkların bazı türünde civa gibi tehlike oluşturabilecek atık maddeler içermektedir. Yüksek miktarda vücuda nüfuz ettiğinde bebeğin gelişen beyin ve sinirlerine zarar verebilmektedir. Kabuklu deniz ürünlerinde, balıkların nereyse tamamında civa bulunmaktadır. Fakat bazı balıklarda az bulunan civanın sağlığa zararlı değildir. Uzmanların çoğu gebelik döneminde balık tüketmenin ihmal edilmemesi gerektiğini söylerken tüketilen balık türlerinin ne olduğuna dikkat edilmesi gerektiğini belirtmektedirler.

Zararlı olduğu için hiç yenilmemesi gereken balık türlerinden köpekbalığı, kılıçbalığı, kral uskumru ve tilefish balıklarıdır. Bunun dışında diğer balık türlerinden ve kabuklu deniz ürünlerinin haftanın iki günü tüketilmesi çok önemlidir. Tüketirken içinizin rahat olabilecek diğer balık türleri ringa balığı uskumru, sardalya, alabalıktır.

Ton balığı tüketirken de dikkat edilecek noktalar vardır. Konserve ton balığı haftada 400 gr’dan fazla tüketilmesi sakıncalıdır. Çünkü konserve ton balıkları civa içeren balıkların olduğu bu yüzden çok fazla tüketilmemesi gerektiğini unutmamak gerekir. Omega-3 bakımından çok zengin olmasa da besin değeri yüksek olduğu için aşırıya kaçmamak şartıyla ton balığını  beslenme listesinde olmasında bir sakınca yoktur.

Selin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu