Gebelik Depresyonu
Gebelik depresyonu, anne adaylarının %15-20’sinde meydana gelen ruhsal bir hastalıktır. Annenin duygu, düşünce ve davranışlarını etkiler aynı zamanda beden sağlığına da zarar verir.
Gebelik sürecinde anne mutluluk, heyecan, endişe gibi yoğun duygu karmaşası içerisinde olur. Yoğun duygular ve hamilelikte görülen hormonsal değişiklerden dolayı anne adayları depresyona girebilirler. Depresyon, kişide yalnız hissetme, daha önce zevk alarak yaptığı bir işi sevmeyerek yapma gibi belirtiler gösterir.
Gebelik Depresyonu Belirtileri
- Aniden ağlama
- Dikkat dağınıklığı
- Uzun süre üzüntülü olma
- Sürekli uyuma ya da az uyuma
- Zevk alarak yapılan bir işten soğuma
- İntihar, ölüm ve yetememe gibi fikirlere kapılma
- Aşırı gerginlik
- Kaygılı olma
- Değersiz hissetme
- Suçlu hissetme
- İnsanlar iletişim kurmaktan kaçınma
- Kendini soyutlama
- Az veya çok yemek yeme
- Unutkanlık
- Eşten uzaklaşma
Hamilelik depresyonu geçiren anneler;
- Zorlu doğum
- Zamanından önce doğum
- Doğumda cerrahi müdahale gerekmesi
- Haftasına göre küçük fetüs
- Düşük doğum kilolu bebek gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Ayrıca gebelik depresyonu, doğumdan sonra da lohusalık depresyonuna sebep olabilir.
Depresyon doğumdan sonra geçer düşüncesiyle geçiştirilmemeli, tedavisi yapılmalıdır. Gebeliğin ilk dönemlerinde görülen depresyon hem anne hem de bebek üzerinde olumsuz etkiler bırakır. Erken dönemde depresyonun tespit ve tedavi edilmesi olumsuzlukları azaltacaktır. Psikiyatri uzmanları tarafından psikoterapi ya da başka yöntemler kullanılarak tedavi sağlanır ve anne mutlu bir şekilde hamileliğini sürdürür.
Funda Nur EMANET