Gebelik

Gebelik Bulantı Kusmaları ve Tedavisi

Her yıl gebelik bulantı kusmaları nedeniyle birçok kadın, bir ya da daha fazla sayıda hastaneye başvurur. Bu nedenle gebelik bulantı ve kusmalarının erken tanılanması ve tedavisi gerekir. Semptomların tedavi edilmesi gebe kadının yaşam kalitesini artırırken, sağlık hizmetlerindeki maliyeti de azaltır. Gebelikte bulantı kusmaların tedavisinde ilaçla tedavi ya da tamamlayıcı tedaviler yer alır.

Gebelik Bulantı Kusmaları ve Tedavisinde İlaç Kullanımı?

Anne adayının gebelik bulantı kusmaları çok şiddetli ise, yani bulantı nedeniyle anne adayı günlük ihtiyacı olan besinleri alamıyorsa, aldığında kusarak çıkarıyorsa ve günde en az 3-4 kez kusuyorsa, kilo kaybetmeye başladı ise, halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetleri arttıysa mutlaka doktora giderek idrar ve kan tahlili yaptırmalıdır.

Kadının yaşadığı şikâyetler nedeniyle idrarda keton cisimler tespit edildiyse ve kan tahlilinde hemotokrit düzeyinde artış söz konusu ise kadına ilaçla tevdi seçenekleri sunulur. Doktor önerisiyle kullanılacak ilaçlar Antiemetikler, Antihistaminik ve Antikolinerjikler, Motilite ilaçları ve Kortikosteroidlerdir. Gebe kadının bazen hastaneye yatarak tedavi görmesi belli durumlarda da damardan beslenmesi gerekebilir. Bu tedavi seçeneklerine doktor karar verir. Gebe kadın kesinlikle kulaktan duyma bilgilerle birilerinin önerdiği ilacı kullanmamalıdır. Gebelikte özellikle ağızdan alınan ilaçların faydası olduğu kadar anne ve bebeğe zararlı etkileri de olabileceği unutulmamalıdır.

Eğer kadının şikâyetleri hastanede yatmasını ve ilaç kullanımını gerektirecek düzeyde değilse anne adayı tamamlayıcı tedavi yaklaşımlarını (Beslenme değişiklikleri, Akupresör, B-vitamini, zencefil sakızları) kullanabilir. Bunlar gebelik bulantı kusmaların tedavisinde kadının kullanabileceği ilaç dışı tedavi seçenekleridir. Bu yöntemlerin gebelikte herhangi bir yan etkisi olmadığı yapılan çalışmalarla bildirilmiştir.

Gebelik Bulantı Kusmalarını Azaltmada Beslenme Önerileri

gebelik bulantı kusmaları tedavisi

Anne adayı gebelik bulantı kusmaları ile baş etmek için öncelikle beslenme değişiklikleri yapmalıdır.

  • Öğünlerinde, az ve sık sık yemeleri, kuru gıdaları tercih etmeleri, yağlı ve baharatlı besinlerden kaçınmaları ve yeterli sıvı alımını sürdürmeleri, yatmadan önce tatlı içecekler içmeleri önerilir.
  • Katı ve sıvı içecekler birlikte tüketilmemelidir.
  • Karbonhidrattan zengin ve yağı düşük gıdaları tercih etmelidirler. Basit karbonhidratlı gıdalar; tuzlu kraker, kızarmış ekmek, tost, elma, patates, haşlanmış patates, süt, peynir, yumurta ve yoğurt, et ya da balık sulu pirinç çorbaları, şekerli bitki ya da kafeinsiz çaylar kullanmalıdırlar.
  • Anne adayı tansiyon şikâyetleri yaşamıyorsa, tuzlu besinler, cips- krakerler, ekşi ve tuzlu sıvılar, limonata gibi içecekler daha rahat tüketilir.
  • Midedeki asidi azaltmak için süt, elma ve patates kullanılabilir.
  • Bulantıya neden olan besinlerden ve kokulardan uzak durmalıdırlar. Özellikle çöp, deterjan, parfüm, sabun ve yemek kokularından uzak durmalıdırlar.
  • Gebelik Bulantı Kusmaları nı Azaltmak için gebe kadın; derin solunum egzersizleri yapmalı, açık havada yürüyüş yapmalı ve evi sık sık havalandırmalıdır.

Akupresör Bilek Bantları

Akupresör bilek bantları gebelik bulantı kusmaları tedavisinde kullanılan bir tamamlayıcı tedavi seçeneğidir. Eczanelerden temin edilebilen, akupresör bilek bantları etkili bir yöntemdir ve yapılan birçok bilimsel çalışmada olumlu etkisi olduğu ortaya konulmuştur.

B6 Vitamini kullanımı

Gebelik bulantı kusmaları tedavisinde B6 Vitamini kullanılabilir. B6 vitamini ilaç değildir. B6 vitamini suda çözünebilen B kompleks bir vitamin olup, aminoasitlerin, karbonhidratların ve yağların kullanılmasına yardımcı olan yardımcı bir enzimdir. Gebelik bulantı kusmalarında vitamin B6’nın etki mekanizmasının nasıl olduğu bilinmez ancak B6eksikliğinin gebelik bulantı kusmalarına neden olabileceği belirtilmiştir. Bu nedenle günlük olarak B6 vitamini kullanılabilir.

Gebelik Bulantı Kusmaları Zencefil

Zencefil, gebelik bulantı kusmaları nda nasıl bir etkiye sahip olduğu tam olarak açıklanamamasına rağmen, eski çağlardan beri bulantı ve kusmaları azaltmak için geleneksel olarak kullanılan ve birçok kadının etkili olduğuna inandığı, tedavi edici özelliği olan bir bitkidir. Günümüzde çay, sakız ya da tabletler halinde hazırlanmış çeşitleri vardır. Zencefilin taşıt tutmasına bağlı bulantıları ve ameliyat sonrası bulantı ve kusmaları azalttığı bilimsel çalışmalarla açıklanmıştır.

Anne adayları eczanelerde satılan zencefil sakızlarını çiğneyerek, yaptığı yemeklerin içine bir miktar taze zencefil rendeleyerek ya da zencefil çayları tüketerek gebelik bulantı ve kusmaları ile baş edebilirler. Günlük alınan zencefil dozu belli sınırlar içinde olmalı abartılmamalıdır. Günde iki bardak zencefilli çayı içmek annenin ihtiyacı için yeterli olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu