Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Kadınlar da hamile kaldıkları zaman bir takım belirtiler ortaya çıkar. Gebelik belirtileri olarak adlandırılan bu belirtiler;
- Adet (menstruasyons) da gecikme ilk ve en önemli gebelik belirtisidir.
- Memelerde hassasiyet dolgunluk.
- Yorgunluk.
- Bulantı ve kusmalar.
- İdrara çıkma sıklığında artış.
- Vajinal akıntı miktarında artış.
- Rahimde büyüme, kilo artışı gebelik belirtilerindendir.
Ancak, bu belirtiler her zaman gebelik olduğu anlamına gelmemelidir. Gebelik belirtileri görüldüğünde, kadın mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalı ve gebeliğin doğrulanmasını sağlamalıdır. Gebeliği doğrularken, idrar testi, kandaki hormon (HCG) düzeyine bakılması ve ultrason (USG) kullanılan yöntemlerdendir.
İçindekiler
Gebeliği doğrulamak amacıyla yapılan testler
Gebelik oluştuktan sonra kadında bir takım değişiklikler meydana gelir ve özellikle gebelik oluşumu ile birlikte β-HCG hormonu salgılanır. İdrar ve kan testlerinde bu hormona bakılır.
İdrar Testi (Plano testi)
Kadınlar “Hamilemiyim?” diye şüphelendiklerinde çoğunlukla ilk önce eczanelerden temin ettikleri testleri kullanarak gebeliği doğrulamak isterler bu teste (plano testis) denir. Plano testinde, β-HCG hormonunun anne kanında artışı sonucunda, idrarda da görülmeye başlaması nedeniyle β-HCG hormonunun varlığına bakılır. Bu test idrarda hormonun olup olmadığını inceler. Bu testlerden hassas olanları β-HCG hormonunu algılayabilirken, hassas olmayanlar tespit edemeyebilir. Eğer plano test sonucunda gebelik olduğu belirlenirse bile kadın mutlaka bir doktora giderek gebeliği doğrulatmalıdır. Dış gebelik ve mol gebelik gibi durumlarda da plano test sonuçları pozitif çıkabilir.
Kadın adeti gecikir gecikmez bu testi yaparsa bazen yanlış sonuç alabilir. Bu nedenle birkaç gün sonra testin tekrarlanması gerekebilir.
Kan tahlili (kanda β-HCG’nin ölçümü)
Plano testinden farklı olarak. β-HCG’nin kandaki düzeyini belirler. Gebeliği doğrulamak için oldukça güvenilir bir test olmasına rağmen kesin gebelik varlığından bahsetmek için yeterli değildir. Bu test gebelik haftası hakkında fikir verebilir.
Ultrasyon (USG)
Kadının âdeti geciktikten en az bir ya da iki hafta sonra USG yardımıyla gebelik doğrulanır. UGG vajinal olarak uygulanır. Gebeliğin yerleştiği yer hakkında kesin bilgi verir. Adet gecikmesi olan kadınlar, plano testleri pozitif olsa bile USG ile gebeliğin yerleştiği yerin belirlenmesi için USG yaptırmalıdır.
Gebelik doğrulandıktan sonra kadınların en çok merak ettikleri konular.
- Gebelik ve bebek canlanmış mı?
- USG ile yapılan değerlendirmede; bebeğin rahim içine yerleşip yerleşmediği,
- Kalp atışlarının olup olmadığı (Bebeğin canlılığının en önemli kanıtıdır), hakkında bilgi elde edilebilir.
- Gebelik doğrulanması sırasında, kadınların bilmeleri gereken en önemli şeylerden biride son adet tarihidir.
Son Adet Tarihi (SAT)
En son görülen adetin başlangıç günüdür. Son adet tarihi ile USG’den elde edilen ölçümlerden elde edilen gebelik haftası birbiri ile uyumlu olmalıdır.
Erken dönemde yapılan USG kadını gebeliğe bağlı ortaya çıkabilecek, mol gebelik, dış gebelik gibi durumların ortaya çıkarabileceği olumsuz durumlardan korur. Normal dışı durumların erken tedavi edilmesini sağlayarak kadını korur.