Gebelik

Gastroşizis – Omfalosel

Gastroşizis bebeğin bağırsaklarının kordonun hemen yanındaki bir açıklıktan karın dışına çıkması durumudur. Her 10 bin gebelikte 1 görülen bu durumun kromozomal anomalilikle ilgisi yoktur. Sonraki gebelikte tekrarlama olasılığı %3-5’tir. Bu durum barsağın bir kısmının gelişmemesi ya da bağırsaklarla ilgili düğümlenme sorunlarına neden olabilir.

Ultrason ile tanınabilen gastroşizis en erken üçüncü aydan itibaren saptanabilir. Barsakların bu aya kadar dışarıda görünmesi normaldir(fizyolojik herni). Gastroşizis olması durumunda anne kanında alfafetoprotein (AFP) düzeyi yüksek bulunur, amnion suyu fazlalılığı da görülebilir.

Gastroşiziste bebekte büyüme geriliği, erken doğum ya da ölüme neden olabilir. Yol açtığı bu nedenlerden dolayı ultrason takibi gerekmektedir.

Gastroşizis olan bebeklerde doğumu bebeğin ameliyat olabileceği bir merkezde sezeryan ile gerçekleştirilmesi önerilir. Bebeğin tedavisi için doğum sonrası ameliyat yapılması gereklidir.

Omfalosel durumunda gastroşizisten farklı olarak bebeğin barsakları periton (karın zarı) ile kaplıdır. Omfalosel olan bebeklerde gastroşizisten farklı olarak %25-50’sinde kromozomal anomalilikler, konjenital diafragma hernisi ve kalp anomalileri gibi başka problemler de görülebildiğinden dolayı bu durumun gastroşizisten ayrımı önemlidir.

Farklı boyutlarda olabilen omfaloselin küçük boyutlarında karından fıtıklaşan kesesinde sadece barsaklar bulunurken büyük boyutlarında dalak ya da karaciğer de bulunabilir.

Omfalosel olan bebeklerde doğumu bebeğin ameliyat olabileceği bir merkezde sezeryan ile gerçekleştirilmesi önerilir. Bebeğin tedavisi için doğum sonrası ameliyat yapılması gerekir.

Omfalosel dışında bebekte başka anomali yoksa bebeğin %90 oranında yaşama şansı vardır.

Mercan Bozkurt

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu