FTR

Fizyoterapist kimdir?

Öncelikle  üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültesi ya da Sağlık Bilimleri Yüksekokulu bölümünde dört yıllık bir Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünde eğitim  alan, gerekli staj bilgisi aldıktan sonra mezun olan ve diploması olan kişilere fizyoterapist unvanı verilir. Bütün bunlar zaten çoğu kişinin bildiği bir şeydir. Çoğu kişi diyorum çünkü Beden Eğitimi öğretmenliğinden mezun olup ya da başka herhangi bir bölümden hatta bazen üniversite bile okumadan masaj belgesi ile ben fizyoterapistlik yapabilirim diyerek gereksiz özgüvenle karşımıza çıkan çok insan var maalesef. Fizyoterapi fizyoterapistlerin işidir ve diğer kişiler de kendi mesleğini yapmalıdır. Bu haklı sitemden sonra size bir fizyoterapistin tabiri caizse girmediği alanın neredeyse olmadığını ve bir insanın hayatında nerede olması gerektiğini ve bu gerekliliğin öneminden bahsedeceğim.

Fizyoterapist nasıl bir eğitim alır?

Fizyoterapist olunurken üniversitelerde alınan derslerden bahsetmek istiyorum. Öncelikle anatomi bir fizyoterapistin olmazsa olmazıdır. Kesinlikle insan vücuduna hakim olmalıdır. Bunun dışında fizyoloji, biyokimya, farmakoloji, beslenme, psikoloji, dahiliye,.. bu dersler ilk adım dersleridir. Sonra mesleki derslere geçilir. Elektroterapi, biyomekanik, kinezyoloji, nöroşirurji, nörolojik rehabilitasyon, kardiyopulmoner, pediatrik rehabilitasyon, manuel terapi ve manipülatif tedavi, ortopedik rehabilitasyon, hidroterapi(suyla tedavi),ergoterapi … ve uzayıp gider. Şunu anlatmak istiyorum bir fizyoterapist dört sene boyunca çok yoğun bir ders programı yaşar. Çoğu üniversitede son sene tamamen staja ayrılmıştır kişi mesleki tecrübe kazanır. Yani bir fizyoterapist kolay yetişmez bu nedenle fizyoterapist diploması olmayan insanlara itibar etmeyiniz. Eğer gerekli birikimi olmayan insanlara kendinizi ya da sevdiklerinizi emanet ederseniz daha çok canınınız yanabilir ki muhtemelen böyle olacaktır.

Fizyoterapi bir alternatif tedavi yöntemidir. Yani hekimlerce  tanısı konmuş kişiye fizik tedavi yöntemlerinden gerekli olanı belirleyip uygulayan, tedavi süresince hastaya rehabilitasyon programı da uygulayan  kişidir. Sadece fiziksel hareketler yoktur fizik tedavi de hastanın psikolojik, sosyal durumu gibi konularda da hastayı topluma hazırlar fizyoterapist. Ailesini de hastalık hakkında bilgilendirir ve tedavi yöntemlerini açıklar.

 Fizyoterapistin Çalışma Alanları

Bunun yanında bir fizyoterapistin çalışma alanlarından bahsedelim. Nörolojik vakalarda, ortopedik vakalarda, lenfödem hastalarında, kadın doğumda( hamile bayanlara egsersiz programlarında), yoga, reiki gibi rahatlama yöntemlerinde, kardiyopulmoner bölümlerinde, onkolojide, yanık rehabilitasyonunda, pediatrik vakalarda, pilates eğitiminde, sporcu sağlığında, protez ortez yapımında, kişiye uygun çalışma ortamı ayarlanmasında(ergonomi) vs. bunun gibi alanlarda insanın hayatını değiştirebilir. Bu nedenle fizyoterapistimizi seçerken lütfen dikkat edelim. Hem maddi hem manevi olarak yıpranılan hastalık döneminde bir de bu konuda daha fazla yıpranmayalım. Bir fizyoterapist olarak ben fizyoterapistlik yapabilirim diyen birini sorgulamanızı yani nereden mezun olduğunu ya da gerçekten fizyoterapist mi araştırılmasını sevdiklerinizi ya da kendinizi para tuzağı hazırlayan insanların eline bırakmamanızı tavsiye derim.

Fzt. Hatice Nur Çiftçi

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu