Aile İçi Şiddet

Fiziksel Şiddet Döngüsü

Ülkemizde kadınların önemli bir kısmı aile içinde şiddetin farklı türlerine maruz kalmaktadırlar.

Şiddet olayı başladıktan sonra sürekli aynı şekilde ve aynı şiddette uygulanmayabilir. Aile içinde şiddet olayı sürekli yaşanmayabilir. Çiftler bazı dönemlerde iyi bazı dönemlerde kötü bir ilişki içinde olabilirler. Çiftler sevgi ve nefret duygusunu aynı zamanda yaşayabilirler bazen karmaşa içinde olabilirler.

Aile içinde fiziksel şiddet döngüsü üç aşamada meydana gelir. Bu aşamalar belirli bir süre sonra kısır döngü halinde devam eder. Şiddet mağduru kişi bir müddet sonra bu döngü içinde kaybolur ve şiddet olgusunu normalleştirmeye başlar.

Birinci aşama “Gerilim aşaması”

Fiziksel şiddet başlamadan önceki döneme gerilim aşaması denir. Bu dönemde şiddet uygulayıcısı erkek, çeşitli nedenlerle gerginlik yaratır. Gerginlik sonucunda kadınla tartışmaya başlar ve kadının davranışlarını kontrol etmeye çalışır. Kadın bu dönemde erkeğin istemediği şekilde davranırsa; örneğin, erkeğe sözle karşılık verirse, yemeği yakarsa, istemediği kıyafetleri giyerse, cinsel ilişkiyi ret ederse erkek kadına yönelik çeşitli tehditlerde bulunmaya başlar.

Giderek tırmanan gerginlik sonucunda, erkek kadına sözel ya da psikolojik şiddet uygulamaya başlar. Bu şekilde kadının davranışlarını kontrol etmeyi hedefler. Kadını suçlamaya başlar, yetersiz olduğunu söyler,  hakaret eder ve kendi haklılığını ispat etmeye çalışır. Erkek tehditlerini giderek daha da artırır.

İkinci aşama “Fiziksel şiddet”

Artan gerilim sonucunda, erkek kadına fiziksel şiddet uygulamaya başlar, tartaklama ve tokat gibi hafif şiddet davranışlarından kadına ciddi fiziksel hasar verebilecek davranışlara (tekmelemek, yumruklamak ve bıçaklamak vb.) kadar farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Erkek yaptığında kendini haklı görmektedir ve kendini haklılığına inandırmıştır. Bu durumdan kadını sorumlu tutar.

Üçüncü aşama  “Balayı dönemi”

Fiziksel şiddet davranışı sonrası balayı dönemi başlar. Erkek kadından özür diler, pişmanım der, kadının gönlünü almaya çalışır. Kadına hediyeler, çiçekler alır. Bu sırada gerilim azalır ve erkek olumlu tutum sergiler. Erkek bu tür bir olayın bir daha tekrarlanmayacağına söz verir yemin eder.

Balayı dönemi olarak adlandırılan bu dönem belli bir süre sonra yerini tekrar gerilim dönemine bırakır ve fiziksel şiddet döngüsü bu şekilde yıllar yılı devam ederek gider.

Bu döngünün kırılması ve fiziksel şiddetin ortadan kalması için erkeğin kendi öfkesini yönetebilmeyi öğrenmesi gerekir. Aksi takdirde kadında ciddi fiziksel ve psikolojik hasarlara neden olur. Şiddet uygulayan erkekler psikologlardan yardım almalıdırlar.

PhD. Özlem CAN GÜRKAN

Hemşirelik mesleği ile 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu’nda tanıştım. Servis hemşireliği, gece süpervizörlüğü ve kadın doğum servis sorumlu hemşireliği yaptıktan sonra 1999 yılında Marmara Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım. Halen aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktayım. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır, felsefesinden yola çıkarak, yıllar içinde edindiğim bilgi birikimini meslektaşlarım ve siz değerli internet kullanıcıları ile paylaşmak için, yıllarca hayalini kurduğum, şimdiki adı daginiktopuz.com olan kadinvehastaliklari.com isimli siteyi 2014 yılında öğrencilerimle hayata geçirdik. Sizinde hayallerinizin gerçek olması umuduyla sevgiyle kalın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu