Fetoskopi ve Hemşirelik Bakımı
Fetal sağlığın değerlendirilmesinde kullanılan tanı yöntemlerinden biri olan fetoskopi ve hemşirelik bakımı hakkında bilgi almak için yazımıza göz atabilirsiniz.
Fetoskopi nedir?
Fetoskopi fetüsün 2 ile 4 segmentten izlenmesine olanak sağlayarak oluşan defektlerin tanılanmasın sağlayan bir işlemdir. 17 – 20. gebelik haftalarında uygulanması önerilir. Ayrıca fetüsün direk izlenerek gerekirse doku ve kan örneği alınmasını sağlar. Hemofili A ve B gibi hastalıkları, nöral tüp defektleri, herediter cilt hastalıkları ve karaciğer hastalıklarının tanısını kolaylaştırır ve şant gibi araçların yerleştirilmesinde kullanır.
Fetoskopi nasıl Uygulanır?
- Gebe kadına işlemle ilgili açıklama yapılır ve izin formu imzalatılır.
- Gebe kadının abdominal bölgesine Meperidine (Demerol) gibi lokal anestetikler uygulanır.
- Ultrason eşliğinde biyopsi forsepsi ile girilebileceği gibi endoskop kanülü içindende biyopsi forsepsi ilerletilebilir.
Fetoskopi Komplikasyonları
Bu yöntem riskli olduğu için önemli bir doğum defekti riski varsa kullanımı önerilir. Uygulamada düşük, erken doğum tehtidi, amniyotik sıvı embolisi, ve intrauterin fetal ölüm gelişme riski vardır.
Fetoskopi ve hemşirelik Girişimi
İşlem Öncesi Hasta Bakımı
- Kadına ve eşine işlemin genetik taramada nasıl bir fayda sağlayacağı, işlemin yararları, riskleri ve sınırlılıkları açıklanır.
- Gebe kadında amniyonit gelişmesini önlemek için proflaktif olarak antibiyotik yapılır. Gebe kadının ilaç alerjileri sorgulanır.
İşlem Sonrası Hasta Bakımı
- Uygulamadan sonra birkaç saat anne ve fetüs izlenir. Annenin hayati bulguları, fetal kalp hızındaki değişiklikler, uterin kontraksiyonlar, vajinal kanama ve amniyotik sıvı rüptür değerlendirilir. RH negatif annelere Rhogam yapılır. Ultrason ile amniotik sıvı miktarı ve fetal varyabilite değerlendirilir.
- Kadın kanama, ağrısı, amniyotik sıvı rüptür ve enfeksiyon belirtileri gözlerse doktora başvurması önerilir.