Evde Kısırlık Testleri Nasıl Yapılır? Ne Kadar Güvenli?
Evde Kısırlık Testleri Nasıl Yapılır?
Evde yapılan kısırlık(infertilite) testleri erkek ve kadın kısırlığını test etmek için özel olarak üretilmiştir. Bu testler erkekte mevcut sperm sayısına bakarak kısırlığı test eder. Hem erkek hem de kadın için üretilen bazı testlerde kutudan çıkan bir kit erkek sperm sayısına göre sonuç verir, diğer kit kadında idrarında FSH hormon düzeyine göre sonuç verir. Evde kısırlık testleri ortalama 1 saatte sonuç verebilir.
Kadınlarda evde kısırlık testleri nasıl yapılır?
Evde yapılan kısırlık testleri kadınlarda FSH hormon seviyesine göre sonuç verir. FSH hormonu kadınların doğurganlıklarının belirlenmesinde önemli bir hormondur. Normalde FSH kanda bakılarak sonuç değerlendirilir. Evde yapılan testlerde FSH idrarda bakıldığından kesin bilgi vermez, fikir oluşturur.
Erkeklerde evde kısırlık testleri nasıl yapılır?
Evde yapılan kısırlık testleri erkeklerde mevcut sperm sayısına göre test eder. Normalde 1 mililitre semende(meni) en az 20 milyon sperm hücresi bulunması gerekir. Evde yapılan bu testler sonucunda sperm sayısı kritik değerin altında ise kısırlık olabileceği sonucunu vermektedir.
Evde yapılan kısırlık testleri ne kadar güvenilir?
Evde yapılan testler sadece kadın idrarında FSH hormon düzeyi ve erkek sperm sayısını baz alarak sonuç verdiğinden güvenilirlikleri tartışmalı bir konudur. Kısırlık problemi sadece bu değişkenlere dayanılarak saptanan bir sorun değildir. Kadın idrarında FSH düzeyi ve erkek sperm sayısı normal düzeyde olduğu zaman da kısırlık mevcut olabilir. Çünkü kadında FSH dışında birçok hormon, yumurtlama düzensizliği, rahim ve tüplerle ilgili hastalıklar gibi sebepler kısırlık durumunu etkiler.
Erkekte de sperm sayısı dışında birçok etken kısırlığa neden olabilir. Sperm sayısının normal düzeyde olması dışında spermlerin şekil ve hareket etme yetenekleri de çok önemlidir. Sperm sayısı normal düzeyde olduğu halde hareketli sperm sayısı az veya spermlerin şekilleri bozuksa erkekte kısırlık problemi olabilir. Be testler bu durumları değerlendirmez.
Bu testlere güvenerek karar vermek yanıltıcı olabilir ve çiftler kısırlık problemleri olmadığına inanarak zaman kaybedebilirler. Test üreticileri de testlerin kabaca sonuç verebileceğini sonucun detaylı tahlillerle teyit edilmesi gerektiğini belirtmektedir.
Mercan BOZKURT