İnfertilite (Kısırlık)

Erkekte Sperm Olmaması ( Azospermi )

Normalde erkeğin menisinde 1 mililitrede en az 15 milyon civarında sperm olması gereklidir. Fakat bazı durumlarda bu sayıdan daha az sperm bulunabiliyor, bazen de menide hiç sperm bulunmaması durumu mevcut olabiliyor. Erkeğin menisinde sperm olmaması durumu tıp dilinde azospermi olarak adlandırılır.

Sperm kanallarının tıkanık olmasına bağlı olan azospermi ve tıkanıklık dışındaki nedenlere bağlı olan azospermi olmak üzere iki grupta incelenir. Tıkanıklığın neden olmadığı azospermiler genetik bozukluk, çeşitli enfeksiyonlar, testis torsiyonuna bağlıdır.

Menide sperm olmaması belirtileri

Azosperminin gözle görülür bir belirtisi yoktur. Meninin rengi normaldir. Eğer bu sorunun varlığından şüphe duyuyorsanız doktora başvurarak sperm sayımı yapılmasını isteyebilirsiniz.

Menide sperm olmaması nedenleri

Pretestiküler nedenler, testiküler nedenler ve posttestiküler nedenler olmak üzere 3 kısımda incelenebilir. Hormonal nedenlerden dolayı sperm üretiminin durması pretestiküler nedenlerde yer alır.

Testiküler nedenler, sperm üretiminin olumsuz etkilenmesiyle azospermi oluşmasına yol açan nedenleri içerir. Bu durumu doğumsal hastalıklar, enfeksiyonlar tetikler. Radyoterapi, kemoterapi gibi uygulamalar da sperm üretimini etkileyen faktörlerdir.

Doğrudan sperm kanallarıyla ilgili olan posttestiküler nedenler azospermide en sık görülen nedenlerdir. Kanallardaki fonsiyonel farklılık ve tıkanıklık ile ilgilidir.

Azospermi tedavisi

Azospermi tedavisi her zaman mümkün olan bir sorun değildir. Eğer sperm üretimi hiç olmuyorsa tedavi neredeyse imkansızdır. Biyopsiden spermler ayrıştırılıp hastaya nakil edilerek bebek sahibi olmaları sağlanabiliyor. Hormon eksikliği durumunda ilaç tedavisi ile sperm sayısını artırmak mümkündür. Hastadan alınan idrar örneğinin içinde de sperm bulunur. Çeşitli yöntemlerle hastadan alınan spermler ayrıştırılarak bebek sahibi olmaları için kullanılabilir.

Mercan Bozkurt

Merhaba, ben Mercan. Hemşireyim. 2016’da Marmara Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezun oldum. 2017’den beri Tıp Fakültesi hastanesinde çalışıyorum. Hemşirelik insanların hayatına dokunan bi meslek ve yaptığım işi seviyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu