Epidural Doğum (Prenses Doğum)
Epidural doğum (prenses doğum) epidural anestezi kullanılarak ağrı hissinin ortadan kaldırılmasıyla gerçekleştirilen normal ya da sezaryen doğum şeklidir. Epidural anestezi rahim kasılmalarının düzenli ve açılmanın 4 cm olduğu zaman uygulanır. Rahim kasılmaları düzensizken uygulandığında kasılmaları durdurabilmektedir. İlaç uygulanırken anne oturturulur öne doğru eğilip sırtını dışarı çıkaracak şekilde pozisyon verilir. Daha sonra bel hizasına yerleştirilen bir kateter aracılığıyla anestezik ilaç uygulanır. Bu ilaç o bölgeden gelen ağrı iletimini bloke ederek annenin ağrı hissi duymasını engeller, ancak hareket kabiliyetini sınırlamaz. Yerleştirilen kateter ise normal doğumdan hemen sonra sezaryen doğumdan ise 24 saat sonra çıkarılır.
Epidural anestezi kimlere uygulanmaz;
- Hipertansiyonu olan kişilere
- Anestezik maddeye alerjisi olanlara
- Aktif kanaması olanlara
- Trombosit sayısı düşük olan annelerde uygulanmaz.
Epidural Doğum Avantajları Nelerdir?
- Epidural anesteziyle doğum annenin ağrıyı hissetmemesini sağlar.
- Doğru şekilde ve doğru dozda uygulandığında doğum eylemini hızlandırır.
- Epidural anestezinin genel anesteziye göre komplikasyonları daha azdır.
Epidural Doğum Dezavantajları Nelerdir?
- Epidural anesteziyle doğumda en sık karşılaşılan durum anestezinin etkisiyle annenin ıkınma kabiliyetinin azalması ve buna bağlı olarak doğumun ikinci evresinin (bebeğin anne karnından geçerek dışarı çıkması (ekspulsiyon) uzamasıdır.
- Epidural anestezinin sıkça karşılaşılan diğer bir yan etkisi de annelerde hipotansiyon görülmesidir. Bu nedenle doğumdan sonra tansiyon takibi önemlidir.
- Annede doğumdan sonra ilerleyen zamanlarda baş ağrısı görülebilir.
- Ayrıca anestezik ilacın çok fazla miktarda uygulanması halinde nadir olarak annede nöbet tarzı kasılmalar ve kalpte ritim bozuklukları görülmesi mümkündür.
Şeyma Aracı
M.Ü.SBF Hemşirelik Bölümü
Doğum İntern Öğrencisi