Kadın Sağlığı

Endometrit (Rahim İç Tabakasının İltihabı)

Rahmin iç yüzeyini örten zar şeklindeki en iç tabakaya endometriyum, bu tabakasının iltihaplanmasına ise  endometrit  denir. Endometriyum tabakası her ay adet döneminde dökülerek kanama ile birlikte dışarı atılır.

Endometritin temel nedeni olarak; mikropların rahim ağzındaki açıklıktan içeri girmesi ve endometriyuma doğru ilerlemesi sonucunda enfeksiyon oluşturması gösterilmektedir. Normal şartlarda vajinanın biyolojik yapısı, servikal mukus, adet döneminde endometriyum tabakasının yenilenmesi gibi durumlar enfeksiyon oluşumuna çok fırsat vermemektedir. Ancak bunlardan birisinin işlevinde bir aksaklık olması enfeksiyona daha açık hale gelmesine neden olabilir ve endometrit gelişebilir. Nadir bir durum olsa da endometritin bir diğer nedeni de rahim içi araç kullanılmasıdır.

Endometrit doğum veya kürtaj sonrasında görülebileceği gibi hiç doğum yapmamış kadınlarda da görülebilir. Doğum sonrasında meydana gelen endometrite “postpartum endometrit” adı verilir ve doğum sonrası dönemde görülen ateşin (postpartum ateş) en belirgin nedeni budur.

Endometrit Belirtileri Nelerdir?

  • Karın ve kasık ağrısı
  • İki adet dönemi arasında kirli sarı veya kahverenginde, kötü kokulu akıntı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Ateş

Endometritte Tanı?

Muayene sırasında uterus iki elle sıkıştırılığında hastanın ağrı duyması endometriti düşündürür. Vajinanın spekulum ile gözlemlenmesi sırasında vajende kirli ve kötü kokulu akıntının olması da bu düşünceyi destekler. Ancak kesin tanı histopatolojik inceleme ile konulmaktadır.

Endometrit Tedavisi Nedir?

Endometrit tedavisinde antibiyotik kullanılır ve hastaya yatak istirahati verilebilir. Eğer endometrit rahim içi araç kullanılması sonucunda oluşmuşsa araç çıkartılır.

                                                                                                                Büşra Yağcı

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu