Endometrial Hiperplazi (Rahim İç Tabakasının Kalınlaşması)
Endometrit, rahimin iç yüzeyini örten zar tabakasıdır. Endometriyumun temel görevi; gebelikte fetusa yataklık yapmak ve fetusu taşımaktır. Endometrial hiperplazi ise endometrit olarak adlandırdığımız zardaki endometrial hücrelerin normalden farklı olarak aşırı büyümesidir. Endometrial hiperplaziye, menopoz öncesi ve menopoz dönemindeki kadınlarda daha sık rastlanmaktadır.
İçindekiler
Endometrial hiperplazi için risk grupları;
- 40 yaş ve üzeri kadınlar
- Ovulasyon (yumurtlama) bozuklukları
- Polikistik over sendromu
- Hormon replasman tedavisi görmek (progesteron içermeyen preperatlar ile)
- Hiperandrojenizm (erkeklik hormonlarının fazla salınması)
- Hiç doğum yapmamış olmak
- Menopoza geç girmek
- Ailede endometrial hiperplazi öyküsü olması
- Diyabet hastası olmak
Endometrial Hiperplazinin En Önemli Nedenleri Nelerdir?
- Polikistik over sendromu
- Hormonal düzensizlikler
- Karaciğer hastalıkları
- Aşırı östrojen hormonu salgılanması sonucu oluşan şişmanlık
Endometrial Hiperplazi (Rahim İçi Duvarın Kalınlaşması) Neden Olur?
Endometiriyum tabakası östrojen ve progesteron hormonlarına duyarlıdır. Endometriyum her ay adet döneminde dökülür, kendini yeniler ve bir gebelik ihtimaline karşı dayanabilecek şekilde kalınlaşır. Endometriyum tabakası, östrojen hormonunun etkisi ile kalınlaşır ve yumurtlama gerçekleştikten sonra progesteron hormonunun etkisiyle normal kalınlığına ulaşır. Ancak yumurtlama bozukluğu durumlarında progesteron yeterince salgılanamaz ve endometriyum tabakası normalden fazla kalınlaşır. Bu anormal kalınlaşma sonucunda da endometrial hiperplazi gelişir.
Endometrial Hiperplazi Belirtileri Nelerdir?
Kalınlaşan endometriyum yeni adet döneminde dökülmez ve adet kanaması gecikir. Geciken adet kanaması pıhtılı ve koyu kıvamda gelir. Yani endometrial hiperplazinin en önemli belirtisi kanamadır. Bunun dışında pek belirtisi yoktur.
Endometrial Hiperplazi Tanısı Nasıl Konur?
Endometriyum öncelikle ultrason ile gözlemlenir. Eğer endometriyum kalınlığı 7mm ve üzeri ölçülmüş ise kesin tanısı için probe küretaj yapılır yani rahimin içinden endometrial biyopsi alınır. Biyopsi ile alınan parça patolojiye gönderilerek incelenir ve tanı konur.
Endometrial Hiperplazi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Endometrial hiperplazi tedavisinde öncelikli amaç; risk faktörlerini azaltmak veya ortadan kaldırmaktır. Örneğin; hasta kiloluysa kilo vermesi sağlanmalıdır ya da polikistik over sendromu gibi durumlarda altta yatan sebepleri gidermeye yönelik tedavi uygulanmalıdır. Ancak kesin tedavi hastanın ve hiperplazinin durumuna göre planlanır.
Atipisiz hiperplazilerde; üreme çağında olan kadınlara tıbbi tedavi uygulanır. Yapılan kürtaj hem tanı hem de tedavi amacı taşımaktadır. Menopoz sonrası kadınlardaki tedavi ise rahimin ameliyatla alınmasıdır.
Atipili hiperplazilerde; kadın menopoza yakın dönemdeyse ya da menopoza girmişse vakit kaybetmeden cerrahi yolla rahmin alınması tercih edilen tedavi yöntemidir.
Tedavi sonrasında da hastalığın son durumunu değerlendirmek amacıyla kürtaj yapılmalı ve hasta sıkça takip edilmelidir.
Büşra Yağcı