Donuk Omuz (Adheziv Kapsülit), Evreleri ve Rehabilitasyonu
Donuk omuz halk arasında çok görülen genellikle bir nedene bağlı olmadan ortaya çıkan ancak tetikleyici birçok unsura sahip olan hastalıktır. Eklem kapsülü kalınlaşır ve orada oluşan eklemsel bozukluk sonucu ağrı ve hareket kısıtlılığı görülür. Problemin oluşma nedeni kesin olarak bilinmemekle beraber tetikleyen unsurlardan bahsettik bunlara örnek olarak diyabet,Parkinson , kalp hastalarında vs. daha çok görülmektedir. Bazen bir travma da neden olabilir. Uzun süre hareketsiz kalmak da tetikleyen unsurlardan biridir.
Donuk Omuz Evreleri
1.Evre Freezing evresi
Bu evrede hafif hafif ağrılar başlar ama hareketler kısıtlanmamıştır. Kolu çok kullandığında hasta ağrı çekebilir
2.Evre Frozen evresi
Yani artık ağrının çok arttığı ve hastanın bu ağrılardan hareket edemediğini söylediği dönemdir. Bu evre 3 ay ile 9 ay arasında sürebilir. Hareket kısıtlanmıştır.
3.Evre Geri Dönüş evresi
Bu evrede ağrılar azalmıştır ve hareketler yavaş yavaş geri gelmeye başlamıştır. Bu nedenledir ki bazı hastalar ‘ bir ara omzum çok ağrıdı ancak sonra kendiliğinden iyileşti’ cümlesini kullanır.
Omuz ağrılarının tetikleyici çoktur. Stresli bir hayat tarzı dahi omuz ve boyun ağrılarını artırır. Bu ağrıları 6 ay hatta senelerce çekmemek için mutlaka fizik tedavi görülmelidir.
Donuk Omuz Rehabilitasyonu nasıl olmalıdır?
Donuk omuz evreli bir hastalık olduğu için tedavi genellikle hemen ağrılarda azalmayı sağlayabilir. Genel bir tedavi yönteminden bahsedersek eğer buz uygulaması günde 3 kez 10-13 dk arası (buz kesinlikle deriye direkt temas etmemeli yoksa buz yanığı oluşabilir) uygulanabilir. Bunun yanında elektroterapi , omuz egzersizleri vs ile hastanın tedavisi yapılabilir. Egzersizler çeşitlendirileblir. Hastalara tavsiyem buz uygulamasıdır ve ağrı gidermede çok önemlidir. Özellikle egzersiz sonrası buz çok önemlidir.
Aynı zamanda skapula dediğimiz kürek kemiğini hareket ettiren egzersizler çok önemlidir. Kürek kemiğinemobilizasyon uygulamaları önemlidir. Örneğin duvarın karşısında dik bir pozisyonda durarak elinizi duvarı ittirir gibi itip geri çekmek kürek kemiğini hareket ettirir.
Bunun yanında kapsüler germe hareketleri çok önemlidir. Ön kapsül arka kapsül ve yan kapsül germe hareketleri yapılabilir. Bu haeketler dışında eklem hareket açıklığı egzersizleri önemlidir. Çünkü hastada amacımız hareketlerin normal bir şekilde yapmasını ve günlük yaşamını sorunsuz devam ettirmesini sağlamaktır.
Hatice Nur Çiftçi