Doğum Sonrası Kanama Nedir? Kaç Gün Sürer
Doğum sonrası kanama ilk hafta görülebilir. Doğum eyleminden sonraki ilk 6 haftalık sürece lohusalık süreci denilmektedir. Lohusalık döneminde kadının gebelik boyunca değişen hormon sistemi ve metabolizması eski halini alır. Yani lohusalık geriye dönüş süreci olarak da adlandırılabilir. Lohusalık sürecinde yani doğum sonu süreçte kadınların yaşadığı kanamalar normal kabul edilebilir. Çünkü doğum sonu süreçte rahmin toparlanması söz konusudur. Fakat bu kanamalarında belirli bir sınırı vardır. Doğum sonu süreçte yaşanan bu kanamalar normal kabul edilen seviyenin üstünde ise bu ters giden bir durumun habercisi olabilir.
Doğum Sonrası Kanama Kaç Gün Sürer?
Doğum sonrası görülen kanamalar başka bir deyişle hamilelik kanaması lohusalık süreci gibi 6 hafta sürmelidir. Adet kanamasına benzeyen kanamalar yoğun renkle başlayıp pembeleşerek azalmaya başlar. Zaman ilerledikçe kanamanın rengi kahverengiye döner. Lohusalık döneminin sonlarına doğru doğum sonrası görülen kanamalar lekelenmeye döner ve son bulur.
Sezaryen Doğum Sonrası Kanama Kaç Gün Sürer? Sezaryen Doğum Sonrası Kanamanın Daha Uzun Sürmesi Normal Midir?
Kanamanın yoğunluğu sezaryen doğumlarda normal doğum sonrası görülen adet kanamalarından biraz daha yoğun olabilir. Bu durum normaldir. Fakat kanamaların sezaryen veya normal doğum sonrası görülmesi fark etmemeli süreç 6 haftayı geçmemelidir.
Doğum Sonrası Süreçte Görülen Kanamaların Nedeni Nedir?
Gebelik sürecinde rahim doğum eylemine hazır olmak adına bazı değişimler yaşar. Doğum eylemi gerçekleştiğinde ise rahim eski yapısına dönmeye başlar. Kanamalar bu dönemde görülür. Rahmin kasılması ve zamanla damarların büzüşmesiyle kanama durur. Bu dönemde 6 haftalık lohusalık sürecidir.
Doğum Sonrası Süreçte Görülen Kanama Tipleri
Doğum sonu kanama 3 aşamadan oluşur. Bu aşamaların belirli bir sırası vardır.
- Loşia rubra: Bu kanama tipi doğum sonu kanamaların ilk evresidir. 1. ve 3. günler arasında görülür. Adet kanamasına benzer ve kırmızı renktedir. Miktarı diğer aşamalara göre fazladır. Hareketle kanama miktarında artış gözlemlenebilir. İçerisinde doku artıkları ve pıhtı bulunur. Taze kan kokusu ayırıcı özelliklerindendir.
- Loşia seroza: Doğum sonu kanamalarının ikinci evresidir. 4.ve 10. günler arasında görülür. Kanamanın rengi pembeleşmeye başlamıştır. Hatta loşia seroza evresinin sonlarına doğru kanama kahverengiye dönüşür. Miktarında azalma vardır.
- Loşia alba: Doğum sonu kanamaların son evresidir. Doğumdan sonra 2. haftadan itibaren bu evreye geçilir ve 6. haftanın sonuna kadar sürer. Kanamanın rengi açık sarıya dönmüştür. Miktarı yeterince azalmıştır. İçeriğinde ise ağırlıklı olarak mukus bulunur. Keskin bir kokusu yoktur.
Doğum Sonrası Süreçte Görülen Fazla Kanamanın Sebebi Nedir?
Doğum eyleminden sonraki süreçte aşırı kanamanın en büyük ve temel nedeni atonidir. Atoni; rahmin kaslarının yeteri kadar kasılamaması durumudur. Bu durumda rahim damarları büzüşemediği için kanama azalmaz ve yoğunluğu normalin çok üstündedir. Kanamalara neden olabilecek diğer sebeplerde; doğum sürecinin uzun sürmesi veya çok hızlı gerçekleştirilmesi, çoğul gebelik, miyomlar, doğum sonunda rahmin içinde parça kalması veya iri bebek olabilir. Sonuç olarak kanamaların sebebi farklı olabilir. Fakat tüm sebepler rahmin düzenli kasılmasını engeller ve kanamaya neden olmaktadır.
Doğum eylemi bazen zorlu olabilir. Bu durumlarda bebeği zorlamamak adına vakum veya forceps kullanılabilir. Bazen de kadında istemsiz ve kontrolsüz yırtılmaları engelleme kadına epizyotomi yani planlanmış cerrahi kesi yapılabilir. Bu işlemlerde kadında lohusalık döneminde fazla kanamaya yol açabilecek ikincil nedenler arasında yer almaktadır.
Hangi Durumlarda Hekime Başvurulmalıdır?
- Kanamada kötü bir koku varsa
- Kanamanın içeriğinde çok fazla pıhtı parçası bulunuyorsa
- Kanamanın miktarı çok fazla ise (ped değiştirme sıklığınıza göre kanamanın miktarını hesaplayabilirsiniz)
- Kanama miktarı azalmışken birden artış görülmeye başlanmışsa
- Rengin de açılma olan kanamanın tekrar kırmızıya döndüğü görülmüşse
- Kanama 6 haftadan uzun sürerse
Doğum Sonrası Fazla Kanamaların Tedavisi Nedir?
- Fazla kanamanın son bulması rahmin toparlanması ile olur ve rahme dışarıdan masaj yapmak fazla kanamaları engelleyebilir.
- Rahmin düzenli kasılmasını sağlayacak ilaç tedavisi uygulanabilir.
- Eğer doğum eylemi sırasında içeride bir parça kalmış ve kanamanın sebebi bu ise parçalar kürtaj işlemi ile alınmalıdır.
- Doğum eylemi esnasında oluşan bir yırtık varsa dikilmelidir.
- Kanamanın miktarı, rengi ve yoğunluğu sık takip edilmelidir.
- Kanamalar için tampon işlemi kesinlikle uygulanmamalıdır.
- Enfeksiyon açısından hijyene dikkat edilmelidir.
- Vajina temizliği yapılırken sadece ılık su kullanılmalıdır. Hiçbir bakım ürünü ile vajina kanalı temizlenmemelidir.