Doğum Sonrası Depresyon Nedir?
Doğum sonrası depresyon, doğumdan sonraki bir yıl içinde görülebilir. Doğum sonu depresyon nedir ve belirtileri nelerdir?
Belirtileri: Kaygılı, takıntılı, hüzünlü, kendini yalnız hissetme, kendini beğenmeme, değersizlik, sosyal izolasyon, karamsarlık, cinsel istekte azalma, intihar düşünceleri, iştahta azalma, kilo ve uyku düzenindeki değişiklikler doğum sonu depresyon belirtileridir.
Doğum sonrası ruhsal sorunların en ciddi şekli doğum sonrası psikozudur. Anne halüsinasyon görüyorsa (gerçekte olmayan şeyleri görme), intihar etme ve bebeğe zarar verme gibi düşünceleri var ise işin boyutu oldukça ciddidir.
Doğum sonrası depresyon kimlerde daha fazla görülür?
- Doğum sonrası kadının eşinden destek görmemesi ve yalnız bırakılması,
- Ailevi desteğinin olmaması,
- Daha önce anne ve kız kardeşte doğum sonu depresyon ortaya çıkmış olması,
- Çok fazla doğum yapmış olmak,
- Hamileliği istememek, planlamadan sürpriz bir şekilde hamile kalmak,
- Evlilikte eşler arasında yaşanan sorunlar,
- Ani yaşamsal olaylar (sevilen birinin ölümü, iş değişikliği, iflas vb.) doğum sonrası depresyonu arttıran faktörlerdir.
- Bebeğin bakımı ve yaşanan maddi kaygılar korkulara ve depresyona sebep olmaktadır.
- Ailede bir depresyon öyküsünün bulunması gibi faktörler de doğum sonrası depresyonu tetikleyen sebeplerdendir.
Doğum sonrası depresyon nasıl önlenir?
Doğumdan sonra anne bütün sorumluluğu üzerine almamalıdır. Ailenizden, eşinizden yardım istemekten kaçınmamalısınız. Böylece kadın uyuyabilir, düzenli beslenebilir ve gerektiğinde rahatlamak için yürüyüşlere çıkabilir. Eşlerin doğum yapmış kadına destek olması ve evin sorumluluğunu alması (yemek, temizlik vb.) kadını rahatlatacak ve depresyon riskini azaltacaktır. Doğum sonrası eşler arasındaki iletişim için fırsat yaratılmalıdır (birlikte sohbet etme, bebekleri hakkında konuşma, dışarı çıkma, yürüyüş yapma gibi). Böylece kadın kendini yalnız ve terk edilmiş hissetmez. Bunlar daha sağlıklı düşünmeniz için önemlidir. Doğum sonrası depresyon geçiren kadınların bir kısmının ilaç tedavisine ihtiyaç duydukları bilinmektedir. Başa çıkılamayan durumlarda mutlaka uzman yardımı alınmalıdır. Bu hem bebeğiniz hem de kendi sağlığınız için önemlidir. Annedeki depresyon tedavi edilmediği taktirde bebeğin hem duygusal hem de fiziksel gelişiminde olumsuz etkileri olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur.