Doğum Sonu Dönem

Doğum sonrası annelerin hepsi gerçekten çok mutlu mu?

Sağlıklı bebekler ve sağlıklı toplum için öncelikle annelerin sağlıklı ve mutlu olması son derece önemlidir. Gebelik ve doğum kadınların yaşadıkları en önemli deneyimlerden biridir. Ancak anneler bu deneyimlerde kendilerini her zaman çok mutlu hissetmeyebilirler. Çünkü kadınlarda özelikle doğum sonrası dönemde bir takım ruhsal problemler meydana gelmektedir. Annede ruh sağlığı sorunlarının olması bebeklerin olumsuz olarak etkilemektedir. Ülkemizde ve Dünya’da her yıl 1-7 Mayıs Anne Ruh Sağlığı Farkındalığı haftası  olarak kutlanmaktadır. Bizde bu konuya dikkat çekmek için sizlerle yazımızı paylaşmak istedik.  Ülkemizdeki annelerin 5’de biri gebelik ve doğum sonrası dönemlerde ruhsal sorunlar yaşamaktalar. Doğum sonrası ruhsal sorunlar yaşayan kadınların sadece %5’i tedavi için başvurmakta, birçok kadın yaşadığı duyguları paylaştığında kötü anne olarak damgalanacağından korktuğu için duygularını paylaşamamaktadır.

Doğum sonrası dönemde, annelik hüznü, doğum sonrası depresyon, doğum sonrası psikoz ve bipolar bozukluk görülebilir.

Doğum sonrası depresyon kadınlarımızın en sık yaşadıkları ruhsal sorunlardan biridir ve toplumumuzda görülme sıklığı %13 – %36’ arasında değişmektedir. Doğum sonrası depresyon sıklıkla doğum sonrası ilk altı hafta içinde görülmektedir. Ancak doğumdan sonraki ilk bir yıl içinde her hangi bir zamanda da görülebilir.

Doğum sonu depresyonun belirtileri nelerdir?

Doğum sonrası hormon seviyelerindeki değişiklikler, bebek bakımında zorlanma, evdeki dinamiklerin değişmesi, uykusuzluk gibi nedenlerle anneler kendilerini mutsuz ve umutsuz hissederler. Kısacası doğum sonrası annelerin hepsi gerçekten çok mutlu değiller. Eğer bu belirtiler birkaç haftadan uzun sürüyorsa kadının bir doktora başvurması oldukça önemlidir.

Doğum sonrası depresyonun önemli belirtilerinden biri de uykusuzluktur. Uyuyamama ya da çok fazla uyuma depresyon bulgusudur. Uykusuz kalmak depresyonu artıracağı için bir müddet sonra kısır döngü meydana gelecektir.

İştah değişiklikleri (yemek yememe ya da aşırı yemek yeme),  bazen iyi bazı durumlarda da kötü hissetmek ve en önemlisi kadının bebek bakımıyla baş edemediğini düşünmesi depresyon bulgusudur. Depresyon bulguları görülen annenin mutlaka doktora danışarak tedavi olması gerekir.

Doğum sonrası depresyon mutlaka tedavi edilmelidir. Doğum sonrası depresyon tedavi edilmediği taktirde, bebeğin beslenmesi, zihinsel, fiziksel ve duygusal gelişimini olumsuz etkilenir. Yapılan çalışmalar annesi depresyonda olan bebeklerin beslenme ve uyku sorunlarını daha fazla yaşadıkları, bebeklerin daha çok ağladığı ve yaşıtlarına göre daha düşük kilolu olduklarını belirtmiştir. Doğum sonrası depresyon bebek ve anne arasındaki bağlanma sürecini de olumsuz etkiler. Bebeklerin sonraki yaşamlarında davranış problemleri yaşamalarına neden olur.

Daha mutlu bebekler için doğum sonrası depresyonun tedavi edilmesi şarttır.

Doğum sonrası depresyon varlığında tedavi kadar, kadının eş ile ilişkilerinin iyileştirilmesi,  kadının kendine vakit ayırması, yürüyüş yapması, günde en az sekiz saat uyuması, sağlıklı beslenmesi ve egzersiz yapması kadının kendi iyi hissetmesine yardımcı olacaktır.

Mutlu anneler mutlu bebekler.

PhD. Özlem CAN GÜRKAN

Hemşirelik mesleği ile 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu’nda tanıştım. Servis hemşireliği, gece süpervizörlüğü ve kadın doğum servis sorumlu hemşireliği yaptıktan sonra 1999 yılında Marmara Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım. Halen aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktayım. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır, felsefesinden yola çıkarak, yıllar içinde edindiğim bilgi birikimini meslektaşlarım ve siz değerli internet kullanıcıları ile paylaşmak için, yıllarca hayalini kurduğum, şimdiki adı daginiktopuz.com olan kadinvehastaliklari.com isimli siteyi 2014 yılında öğrencilerimle hayata geçirdik. Sizinde hayallerinizin gerçek olması umuduyla sevgiyle kalın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu