Aile Planlaması

Doğum kontrol yöntemleri

Doğum kontrol yöntemleri ülkemizde aile planlaması hizmetleri kapsamında sunulan ve kullanımı yasak olmayan yöntemlerdir. Doğum kontrol yöntemleri öncelikle gebelik oluşumunu önlemek amacıyla kullanılır. Yöntem seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, kişiyi gebelikten etkili koruyup korumayacağı ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı ne kadar koruduğudur.

Aile planlaması nedir?

Çiftlerin istedikleri zaman, istedikleri sayışa çocuk sahibi olmalarına aile planlaması denir. Dünya sağlık örgütü iki gebelik arasında geçen sürenin en az iki yıl olmasını önerir. Sık gebelikler annenin ve bebeğin sağlığını tehlikeye sokabilir.

Kaç tür doğum kontrol yöntemi vardır?

Hormonal Yöntemler

Hormonal yöntemler, içerdikleri kadınlık hormonlarıyla kadının yumurtlamasını önleyerek gebeliğin oluşumunu önler. Bu yöntemler doğum kontrol hapları, aylı veya üç aylık iğneler ve implantlardır. Gebeliği önlemede en etkili yöntemlerdir.

Bariyer Yöntemler

Bariyer yöntemler sperm ile kadında oluşan yumurtanın buluşmasını önleyerek gebeliği önler. Spiral (RİA), erkek prezervatifi (Kondom, kılıf, kaput), kadın prezervatifi, diyafram ve spermisitler (jel, köpük, fitil şeklide olabilir) bariyer yöntemlerdendir. Doğru kullanıldığı taktirde gebeliği önleme olasılığı yüksektir. Ancak hormonal ve cerrahi yöntemler kadar koruyucu değildir.

Cerrahi yöntemler

Bu yöntemde kadın ya da erkeğin tüplerinin bağlanarak yumurta ve spermin karşılaşması önlenir ve gebelik bu şekilde önlenmiş olur. Kadınlarda yapılan işleme tüp ligasyonu, erkekte vazektomi denir. Gebelikten korumada son derece etkilidirler.

Kullanılacak doğum kontrol yöntemine nasıl karar verilir?

Günümüzde kadınların birçoğu yakın çevrelerinden edindikleri bilgiler ışığında yöntem kullanımına karar verirler. Oysaki doğum kontrol yöntemi seçiminde bu doğru bir yaklaşım değildir. Bir kadın için uygun olan yöntem diğer kadın için uygun olmayabilir.

Bu nedenle yöntem kullanmaya başlamadan önce mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurularak danışmanlık alınması, muayene olunması, bir takım tahlillerin yapılması gerekir.

Doğum kontrol yöntemi kullanacak kadın nerelere başvurabilir?

Ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerine, Aile sağlığı merkezlerine, hastanelerin aile planlaması birimlerine, özel hastanelerdeki kadın doğum uzmanlarına başvurabilirler.

UNUTMAYIN Kİ ! danışmanlık almadan ve yöntem için uygun olup olmadığınız değerlendirilmeden, eczaneden alarak kullandığınız yöntemler size zararda verebilir.

Doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi almak için aşağıdaki yazılarımızı okuyabilirsiniz.

diyafram

spermisit

üç aylık iğne

deri altı implant

doğum kontrol hapı

aylık korunma iğnesi

kadınlarda tüplerin bağlanması

prezervatif

spiral

kadın prezervatifi

ertesi gün hapı

PhD. Özlem CAN GÜRKAN

Hemşirelik mesleği ile 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu’nda tanıştım. Servis hemşireliği, gece süpervizörlüğü ve kadın doğum servis sorumlu hemşireliği yaptıktan sonra 1999 yılında Marmara Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım. Halen aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktayım. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır, felsefesinden yola çıkarak, yıllar içinde edindiğim bilgi birikimini meslektaşlarım ve siz değerli internet kullanıcıları ile paylaşmak için, yıllarca hayalini kurduğum, şimdiki adı daginiktopuz.com olan kadinvehastaliklari.com isimli siteyi 2014 yılında öğrencilerimle hayata geçirdik. Sizinde hayallerinizin gerçek olması umuduyla sevgiyle kalın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu