Doğum kontrol haplarıyla ilgili gerçekler
Doğum kontrol haplarıyla ilgili kadınların kafalarında birçok soru vardır. Kullanıcılar yaşadıkları endişeleri ve akıllarındaki soruları aile planlaması biriminde çalışan sağlık personeline rahatlıkla sorabilirler. doğum kontrol haplarıyla ilgili gerçekler
Doğum kontrol haplarıyla ilgili söylenti ve gerçekler şu şekildedir.
Söylenti: Doğum kontrol hapları kansere neden olur.
Gerçek: Yapılan çalışmalar doğum kontrol haplarının kansere neden olduğunu göstermemiştir. Karaciğerin iyi huylu tümörlerinin doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda daha fazla gözlendiği saptanmıştır. Bu nedenle kadınların kullanım sırasında takiplerini yaptırmaları önerilir.
Aksine yapılan çalışmalar, doğum kontrol haplarının yumurtalık ve rahim kanserine karşı koruyucu özelliğe sahip olduğunu göstermiştir.
Söylenti: Doğum kontrol hapı, anomalili (sakat) bebek doğumuna ve çoğul gebeliklere (ikiz, üçüz) neden olur.
Gerçek: Doğum kontrol hapı kullananlar ile kullanmayanlarda anomalili bebek doğurma oranları benzerdir. Aynı şekilde, doğum kontrol hapı kullanımı sırasında gebe kalanlarda ikiz ya da üçüz doğum gebelik oranının yüksek olduğunu gösteren veri yoktur.
Söylenti: Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar, doğum kontrol hapını bıraktıktan sonra tekrar gebe kalmakta güçlük çekebilirler. Kısırlığa neden olabilir.
Gerçek: Kadın doğum kontrol hapı kullanmaya son verdiğinde, yumurtalıkları eskisi gibi çalışmaya başlar. Bazen gebelik birkaç ay gecikebilir. Doğum kontrol hapı almayı bıraktıktan sonra gebe kalamayan kadınların, doğum kontrol hapı kullanmasalar da gebe kalmada benzer güçlüğü yaşayacakları kabul edilir.
Kısırlığa neden olmaz, aksine, haplar kadınları pelvik enfeksiyondan, dış gebelikten, yumurtalık kistlerinden, rahim kanserinden ve endometriozisten koruyarak kadının doğurganlığına katkıda bulunur.
Söylenti: Gebe kalmayı olumsuz etkilemesin diye doğum kontrol hapı kullanımına ara vermek
gerekir.
Gerçek: Kullanıma ara verilmesi ile gebelik şansının artırılması arasında herhangi bir bağlantı yoktur.
Söylenti: Doğum kontrol hapları damarlarda tıkanıklığına yol açar.
Gerçek: Doğum kontrol hapları kullanımı uygun olan kişiler tarafından kullanıldığında bu durumun gelişme riski düşüktür. 35 yaş üzerinde, günde 15 den fazla sigara içen, önceden damar tıkanıklığı öyküsü olan, ailesinde damar tıkanıklığı olan kadınlar kullandığında bu risk artar.
Ancak istenmeyen gebelikle sonucunda oluşan gebeliklerde de damar tıkanıklığı riski olduğu unutulmamalıdır.
Söylenti: Haplar menopoza erken girilmesine neden olur.
Gerçek : Bu doğru değildir. Hapların menopoza erken girilmesine neden olduğunu gösteren bir veri yoktur.