Doğum kontrol hapını kimler kullanamaz?
Doğum kontrol hapları hormon içerdikleri için bazı yan etkilere sahiptirler. Bu nedenle kullanım öncesi mutlaka doktorunuza başvurarak kullanım için uygun olup olmadığınızı değerlendirtin. Aşağıdaki özelliklere sahip kişiler için yöntem kullanımı uygun değildir.
Doğum kontrol hapını kimler kullanamaz?
- 35 yaşın üzerindeki olan ve günde yarım paketten fazla sigara kullanan kadınlarda damar tıkanıklığı ve kalp krizi riskini artırdığı için önerilmez.
- Gebelik şüphesi olan veya gebe kadınlar kullanamaz.
- Tanımlanmamış anormal vajinal kanaması olan kadınlar kullanamaz.
- Bacakta veya vücudunun herhangi bir yerinde pıhtı atmasına bağlı sorun yaşamış kadınlar,
- Herhangi bir organında damar tıkanıklığı sorunu olan ya da olmuş kadınlar,
- Meme kanseri nedeniyle tedavi gören ya da meme kanseri şüphesi olanlar,
- Yüksek tansiyon (hipertansiyon) hastaları,
- Şeker hastaları (diyabet) özellikle şekeri kontrol edilemeyenler,
- Kalp hastası kadınlar,
- Depresyon tanısı almış ve depresyon tedavisi gören kadınlar,
- Hepatit hastası olanlar kadınlar kullanamaz.
Doğum kontrol haplarının zararları nelerdir?
Bulantı, kilo artışı (ortalama 1 kilo), lekelenme tarzı vajinal kanama, adet kanamasının miktarında azalma, memelerde hassasiyet ve gerginlik, mizaç değişiklikleri, sinirlilik gerginlik, migren ataklarını tetikleme, baş ağrısı, tansiyonda yükselme ve damarlarda tıkanıklık yapabilir.
Doğum kontrol hapı kullanımı sırasında oluşabilecek riskli durumlar;
Şiddetli karın, göğüs ağrısı ve nefes darlığı oluşması durumunda doktora başvurulmalıdır. Şiddetli baş ağrısı ve bacak ağrısı acil durumlardandır. Ani görme kaybı oluşması, bulanık görmeye başlama ve konuşma bozukluğu gelişmesi durumunda nörolojik bir etkilenme olabileceği için doktora başvurulmalıdır. İki ay üst üste adet görülmediği durumda, kadın doktora başvurmalıdır. Gebelikten şüpheleniyorsanız doktora başvurup gebelik testi yaptırmalısınız.
Kullanım sırasında takip;
Doğum kontrol haplarının yan etkileri diğer yöntemlere göre daha fazla olduğu için kadınlar mutlaka düzenli olarak kontrollere gitmelidirler. Hap kullanmaya başladıktan 3 ay sonra, 6. Ay sonra ve birinci yılda kadınlar kontrollerini yaptırmalıdırlar. Yan etkileri dikkatli izlemelidirler.