Gebelik

Doğum Çantasında Olması Gerekenler

Anne adayları gebelik sürecinin sonuna yaklaştıkça heyecanla bebeği ve kendisi için bir takım hazırlıklar yapmaya başlarlar. Doğum yaklaştıkça yoğun bir heyecan sarar anne adayını. En büyük istekleri bebeklerini sağ salim kucaklarına alabilmektir. Anne adayları çoğunlukla doğum yapacakları hastaneyi ve doktorlarını önceden belirlerler. Doğum yapacağınız hastane belli ise, doğum çantası hazırlarken, hastanenin imkanları da göz önüne almanızı öneririz. Doğum çantasında bebek ve anne için gerekli eşyalar gebeliğin 28. haftasından sonra hazır bulundurulmalıdır. Çünkü doğum ağrılarınızın başlayacağı zamanı önceden kestiremeyebilirsiniz. Nadir olsa da bazen erken doğum gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Doğum çantasında neler olmalı?

Doğum çantasında, bebek doğduktan sonra ilk etapta kullanılacak eşyalar yer almalıdır. Günümüzde gebe kadınlar bebek doğmadan önce alış veriş yaparak doğacak bebek tarafından kullanılıp kullanılmayacağı henüz belli olmayan ( emzik, süt sağma makinesi, süt saklama kapları vb.) tüm araç gereci alırlar. Tırnak makasından, bebek yıkama lifine, bebek yıkama küvetinden, diş çıkarma oyuncağına kadar her şeyi aileler bebek doğmadan önce temin etmeye çalışırlar. Oysaki bazı şeyleri ihtiyaç olmadan almak size mali yük getirecektir. Belki aldığınız bazı şeyler hiç kullanılmayacaktır. Günümüzde ayrıca yeni doğan bebeklere hediye götürmek önemli ve güzel bir alışkanlığımızdır. Bebek alış verişi yaparken bunu da göz önüne almanızı öneririz.

Biliyoruz özenerek ve zevkle yaptığınız alış veriş sonrası aldığınız ürünlerden hangisi doğum çantasına koyacağınıza karar vermek oldukça zorlu bir süreçtir. Ancak doğum çantası hazırlarken seçici olmakta fayda vardır. Öncelikle doğum çantası listesi yapmanızı öneririz. Doğum çantasında bebek için olması gereken ve hastanede bebeğinize lazım olan eşyalar şunlardır. Anne çantası ve bebek çantası ayrı olmalıdır. Anne bebek çantası hazırlanırken aşağıda sizin için hazırladığımız listeye göz atabilirsiniz.

Bebek Çantası

Bebek çantası hazırlanırken doğum yapacağınız mevsime uygun bebek kıyafetleri seçmeye özen gösterilmelidir. Bebek çantasında neler olmalı;

Bebek takımı (2- 3 adet); Çoğu anne bebek mağazasında hastane çıkışı adıyla satılan settir.  Bu setlerde bebeğiniz için gerekli şapka, eldiven, çorap, çıtçıtlı badi mevcuttur.

Battaniye (1 adet); Doğumun gerçekleşeceği aya göre tercih edilmelidir.

Bebek tulumu ( 1-2 adet); Setin dışında yedek bulundurmanızı öneririz.  

Bebek bezi; Bebek çantasına bir paket bebek bezi koymanız yeterlidir. Bebeğiniz doğmadan önce çok fazla bebek bezi almamanızı öneririm. Çünkü bazı bebeklerde kullanılan bebek bezi alerjiye neden olabilir. Bu nedenle denedikten sonra bebek bezi almak daha doğru olacaktır. Tülbentten yapılmış ağız mendili, pişik kremi ve ıslak mendilde ilk etapta hastanede işinize yarayacak ürünler olduğu için bebek çantasında bulunmalıdır.

Anne çantası

Anne çantasında olması gerekenler şunlardır. Annenin kullanması için hazırlanan hastane çantasında olması gerekenler;

  • Pijama takımı (2 takım); Tercihinize göre pijama ya da gecelik olabilir. Doğumun gerçekleştiği ilk saatlerde sık sık kanama kontrolü yapılacağı için emzirmeye uygun bir gecelik daha çok işinize yarayacaktır.
  • Kadın Pedi; birkaç paket ped almanız iyi olacaktır.
  • Kilot (4-5 adet); Mümkünse geniş, sizi sıkmayacak şekilde pamuk kilot tercih edin. Sezeryan olacaksa yüksek bel kilot almanızı öneririz.
  • Emzirme sütyeni / atleti (2 adet); Göğüs uçları kolay açılabilen sutyendir. İç çamaşırı satan mağazalarda bulabilirsiniz.
  • Sabahlık / Hırka vb; Bunlardan birini mutlaka yanınıza alın doğum sonrası üşüyebilirsiniz. Mevsimine göre alacağınız sabahlığın kalınlığına karar verebilirsiniz.
  • Terlik;  Rahat, topuksuz bir terlik gerekli.
  • Çorap (3-4 çift); Doğum sonrası ayaklarınız üşüyebilir. Bu nedenle doğum çantanıza çorap koymalısınız.
  • Kişisel bakım ürünleriniz (havlu, tarak, el sabunu, diş fırçası, diş macunu, parfüm, koltuk altı deodorant, makyaj malzemeleriniz, loğusa tacınız vb.). Saç kurutma makinesinin olup olmadığı teyit edilerek çantaya konulmalıdır.
  • Temizlik malzemesi (ıslak mendil, peçete, havlu kâğıt)
  • Telefonunuzun sarj aletini ve fotoğraf makinesini de doğum çantası hazırlığı sırasında unutmayın.
  • Ayrıca doğum çantanıza nüfus cüzdanınızı, bir miktar nakit para ve önceden yapılan tahlil sonuçlarınızı koymayı unutmayınız.
  • Çatal, kaşık, bıçak ve bardak da bazı hastanelerde hastaların kendilerini getirmesi gereken malzemeler. Bunlar da anne çantasında olması gerekenlerdendir.
  • Bebek için yapacağınız kapı süslemeleri vb. varsa bunlar içinde ayrı bir çanta hazırlayabilirsiniz. (Hastanenin böyle bir uygulaması olup olmadığını önceden öğrenmenizi öneririz).

Son olarak, eve dönerken giyeceğiniz kıyafetleri de hamile çantasına koyarak çantanızı kapatabilirsiniz.

İyi doğumlar.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu