Aile Planlaması

Doğal Aile Planlaması Yöntemleri

Doğal aile planlaması yöntemleri, çiftlerin bilinçli bir şekilde gebeliği önlemek ya da oluşturmak amacıyla kullandıkları bazı kuralların uygulanmasıdır.

Etkili bir doğal aile planlaması için, çiftlerin cinsel ilişkilerinde bazı düzenlemeler yapması ve bazı kurallara uyması gerekir.

Kadınların gebelik şansının yüksek olduğu günleri izleyip bir forma kayıt yapması, çiftlerin çocuk sahibi olup olmamayı isteme gibi konuları konuşmaları ve gebelik istemiyorlarsa cinsel ilişkiden uzak durmaları gerekir.

Spermler kadının haznesinde 48-72 saat canlı kalabilir, kadının yumurtasının canlı kalma süresi ise 24-48 saattir. Doğal aile planlamasının amacı bu sürelerde spermi ve kadın yumurtası ovumun karşılaşmasını önlemektir.

Kadının gebe kalma şansının en yüksek olduğu dönem yumurtlamadan önceki 5 gün ve yumurtlamadan önceki 2 gündür. Bu düzenli olarak adet gören kadınlarda ortalama iki adet döneminin arasındaki 9-16 günlere denk gelir. Ancak bazı kadınlarda erken ya da geç yumurtlama olabilir. Doğal aile planlaması yöntemleri çiftlere yumurtlama olup olmadığını nasıl takip etmeleri gerektiğini ve cinsel ilişkiden uzak durmaları gereken dönemleri öğreterek gebeliği önlemeye çalışır.

Eğer bu dönemlerde cinsel ilişki yaşanacaksa mutlaka bariyer yöntemler (kadın prezervatifi, erkek prezervatifi) kullanılmalıdır.

Yapılan araştırmalarda bu yöntemin dikkatli kullanıldığında başarısının yüksek olduğunu ancak en ufak bir hatada kolaylıkla kadının gebe kaldığını ortaya koymuştur. Özellikle stresli dönemlerde kullanılmamalıdır. Eşler kurallara uyma konusunda dikkatli davranamıyorsa kullanılmamalıdır. Bu şekilde bir kez gebe kalmış kadının tekrar gebe kalma şansı yüksektir bu nedenle kullanmamalıdır.

Doğal aile planlaması yöntemleri nelerdir?

Takvim yöntemi

Vajinal akıntı takibi

Ovülasyon Billings Yöntemidir.

Kadınlar doğal aile planlaması yöntemlerini nasıl öğrenirler?

Kadınların bu yöntemleri tam ve doğru bir şekilde kullanabilmesi için en az 3 ay eğitim alması gerekir.

Mercan Bozkurt

Merhaba, ben Mercan. Hemşireyim. 2016’da Marmara Üniversitesi Hemşirelik bölümünden mezun oldum. 2017’den beri Tıp Fakültesi hastanesinde çalışıyorum. Hemşirelik insanların hayatına dokunan bi meslek ve yaptığım işi seviyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu