FTR

DMD Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi?

DMD hastalığı (Duchenne Musculer Distrofi) , kaslarımızın oluşmasında gerekli olan distrofin proteinin ya az ya da hiç olmamasından kaynaklanan bir kas hastalığıdır. Kas dokumuzda bu protein olmayınca bunun yerini yağ ve bağ dokusu alır, dolayısıyla yalancı bir kas doku oluşmuş olur.

Normal insanda bulunan kreatin kinaz enzimi bu hastalarda çok daha yüksek miktarda bulunur ve bu tanı için yeterli miktardadır. Proximaller, distallere oranla çok daha iyidir. Hastadan ayak dorsi-plantar flexion istediğinizde yapabilecekken, kalça flexionu yapamaz.

DMD Hastalığı (Duchenne Musculer Distrofi) Belirtileri

Hastalarda proximaller çok etkilendiği için yaş ilerledikçe düşmeye eğilimli bir yürüme baş gösterir. Merdiven çıkmada, koşmada, ayağa kalkmada güçlük çekerler. Bir hasta doktordan önce bir fizyoterapiste geliyorsa Gower’s Belirtisi denen testi yaparak bunu kolayca anlayabilirsiniz.

DMD Hastalığı (Duchenne Musculer Distrofi) Tedavisi

Genel görülen kesin bir tedavisi olmamak ile beraber bu hastalarda fizyoterapi ve rehabilitasyon ile genel fiziksel görünüm korunmaya ve olası komplikasyonlar önlenmeye çalışılır. Tıbbi olarak kortizon tedavisine başlanır. Bu da hastalarda iştah açımına sonrasında obeziteye sebep olabilir. Kilo ise egzersiz ile bu hastaları tedavi etmeye çalışan bizler için hiç istediğimiz birşey değildir. Aile beslenme konusunda bilgilendirilmelidir.

Hastaya egzersizi reçete ederken bu egzersizlerin submaximal olmasına dikkat etmeliyiz. Egzersiz ile hastayı yorup distrofine zarar verebiliriz.

Bu hastalarda vücudun izin verdiği kadar NEH çalışırız ;

  • Kalça flexion-extansion-add-abd
  • Kol flexion-extansion
  • Omuz 90 derece abduksiyonda ; dirsek flexion-extansiyon-supinasyon-pronasyon

Germeler konusunda çok dikkatli olunmalı ve uzun süreli germelerden kaçınılmalıdır. Mesela gastrocnemius germe yapılırken, Cerebral Palsi’lilerden farklı olarak çok daha rijit olduğu ve fazla gerilmediği görülecektir. Kısalan kaslara germe yapılır.

Solunum egzersizleri önemlidir çünkü bu hastaların iyi havalanamayan diafragmanın enfeksiyonlara açık hale gelmesinden dolayı ölüm ihtimali yüksektir. Fakat kalp tutulumu ile ölme durumları 1. sıradadır. Zaman geçtikçe psödohipertrofi dediğimiz yalancı kas doku kalptete olmaya başlar.

Hastalara hidroterapi verilebilir fakat kaplıca ve sıcaktan kaçınılmalıdır. Ödeme yol açabilir.

Ortez uygulamaları ile zayıf kaslar desteklenebilir.

Skolyoz oluşması bu hastaların genelde 10 yaşından sonra tekerlekli sandalyeye mahkum olmaları ve immobil olmalarından dolayı sık görülür. Bu yüzden pozisyonlara dikkat edilmelidir.

                                                                                                                                  Stj. Fzt. Burcu Dereli

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu