Diz Artroplastisi Nedir, Endikasyonları ve Rehabilitasyonu
Diz artroplastisi, dizde eklem iltihabına bağlı aşırı ağrısı olan kişilerde ağrıyı azaltmak ve hayat kalitesini artırma amacıyla yapılan bir ameliyattır. Genelde bu ameliyat non-operatif tedavi almış fakat ie yaramamış kişilerde yapılır.
Fiksasyon için farklı metodlar kullanılmaktadır. Bunlar çimentolu, çimentosuz ve hibrit protezler olmak üzere 3’e ayrılır. Çimentolu protezler genelde yaşlı ve sedanter yaşam süren kişilerde uygulanır. Çimentosuz protezler genç ve aktif bir hayat süren kişilerde uygulanır.
Diz Artroplastisi Endikasyonları
- Osteoartrit
- Romatoid Artrit
- Gut Hastalığı
Diz Artroplastisi Sonrası Rehabilitasyon
Operasyon sonrasında ;
- Diz eklemi bacaktan hiç kıvrılmayacak şekilde bir bandaj ile sarılarak hareket edemeyecek hale getirilir.
- Ağrıyı ve o bölgede mevcut olan kanamayı azaltmak için bölgesel soğuk uygulama yapılır.
- Post-op 1. günden itibaren EHA(Eklem Hareket Açıklığı) egzersizlerine başlanır. Fakat çimentolu protezlerde ilk günden itibaren dayanabildiği kadar ağırlık vermeye izin verilirken ; çimentolularda bu süre 6 haftaya kadar uzar.
Operasyon sonrası ilk 4 gün ;
- İzometrik Quadriceps egzersizleri
- Ayak bileğinin art arda dorsi/plantar flexion yaptığı egzersiz (pompalama)
- Devamlı pasif hareket cihazıyla EHA egzersizleri
Bu 4 günü takiben 2. Haftaya kadar aktif ve aktif yardımlı fleksiyon çalıştırılmalı. Ayrıca hasta ilk 1. Haftanın bitiminde aktif 90 derece fleksiyon yapıyor hale gelmelidir.
- haftaya kadar önceki egzersizlere ek olarak hafif kapalı kinetik egzersizleri yapılmalı. Mini squat olabilir. Transferler artırılmalıdır.
Bundan sonraki dönemde ise yürüteç vs ile dayanılabildiği kadar ağırlıklı basma, takibinde bağımsız yürüme çalışılmalıdır.
Stj. Fzt. Burcu Dereli