Hayvan Bakımı

Japon Balıklarının Sağlığı

Japon balıkları pek çok parazit ve enfeksiyona maruz kalır. Bu sebeple japon balıklarının sağlığı konusunda bilgi sahibi olmak gerekir. Hastalıkların nasıl bulaştığı veya balığınızın sağlıklı olduğunu anlamak için hangi özelliklere sahip olması gerektiğiyle ilgili inceleme yapmak gerekir.

Japon Balıklarının Sağlığı

♦ Fanuslar balıkların göz sağlığı için oldukça tehlikelidir. Fanus ortamı yeteri kadar su içermez. Bol su içinde yaşamak isteyen Japon balıkları, bu ortamda uzun süre yaşayamazlar.

Su yüksekliğinin dışında fanus ortamı şaşılığa ve sonra körlüğe yol açabilir.

♦ Doğru beslenme, sağlıklı bir yaşam alanı ve özenli bir bakımla çok uzun yıllar yaşayabilirler. En fazla yaşayan Japon balığının otuz beş yaşında olduğu bilinmektedir.

Genelde ev şartlarında ömürleri en fazla yedi yıla kadar uzatılabiliyor. Bunun sırrı ise düzenli su değişimi, doğru beslenme ve güneş banyosu.

Akvaryumunuz çok büyük değilse gün içinde bir iki saat kadar güneş alan bir yere taşınması önerilebilir. Fakat direk güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır.

Eğer güzel ışık alan bir odaya yerleştirilirse gün içinde bir iki saat perdeler açık tutulabilir.

Güneş taşlarda yosunlanmaya sebep olur. Japon balıklarının renklerinin korunması için gerekli olan besin maddeleri bu yosunların içinde bulunur. Bu besinler bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Eğer bu yosunlu görüntü sizi rahatsız ediyorsa her türlü beslenme desteğini vermeniz gerekir. Fakat balıklar yosunlu yaşların bulunduğu ortamı, vücut sağlıklarına olan destekten dolayı çok severler.

♦ Balığınızın sağlığını korumak için akvaryumunu her hafta mutlaka en az bir kez yeniden doldurun. Temiz ve geniş bir akvaryumda yaşamlarını daha sağlıklı sürdürürler. Hatta akvaryumunuz çok büyük değilse iki günde bir yenilemeniz önerilir.

♦ Canlı yemin haftada bir kez verilmesi öneriliyor. Fakat canlı yemlerden hastalık bulaşması mümkündür. Bu sebeple, verilecekse bile ayda bir kez verilmesi daha sağlıklıdır.

♦ Fazla protein Japon balıkları için büyük tehlikedir. Vücutta yağ olarak depolanır ve balığınız günden güne yağlar sebebiyle büyür. Bu, ölümle sonuçlanan tehlikeli bir durumdur.

Hastalıklara Karşı Nasıl Önlem Alınmalıdır?

Balıklarınıza bulaşan parazit, mantar ve bazı bakterilerin sebep olduğu hastalıkların dikkate alınması gerekir. Peki bu hastalıklar için ne yapılmalıdır? Nasıl önlem alınmalıdır?

Eğer yeni bir balık alacaksanız, akvaryumunuza hemen eklemeyin. Başka bir akvaryumda bir süre besleyin ve sağlıklı olduğuna emin olana kadar bekleyin.

Akvaryumunuzun suyunu sürekli yenilemeli ve verdiğiniz yem zamanlarına dikkat etmelisiniz.

Alınan taş ve bitkiler başka bir akvaryumda iyice sterilize edilmelidir.

Hastalıklar öğrenilmeli ve sıkı takip yapılmalıdır.

Balığınızın Sağlıklı Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

♦ Yem verildiği zaman suyun yüzeyine doğru yüzen, sürekli kumu karıştırıp havalandıran ve hareketli olan balıklar sağlıklıdır. Az hareket eden durgun Japon balıkları çoğunlukla hastadır.

Eğer etrafa çarparak yüzüyorsa, kuyruk ve yüzgeçlerinde yırtıklar varsa dikkat edilmelidir. Balığınızın pulları dökülebilir. Böyle durumlarda, o kısımlardan hastalık kapması ihtimali çok yüksektir.

Balığınızın sağlığını kontrol etmek için ağzına ve yüzüşüne bakabilirsiniz. Sağlıklı bir balık nasıl olur?

Pulları tam olmalıdır.

Yüzgeçlerinde veya kuyruğunda yırtık olmamalıdır.

Panik halinde ve çarparak yüzmemelidir. Daha canlı yüzmelidir.

Yem verildiğinde yukarı yüzmelidir.

Kumlarla oynamalıdır.

Ağzı beyaza yakın olmalıdır.

5hawol

1991 doğumlu, yeşile ve gökyüzüne tutkun biriyim. Her konuda söyleyecek bir sözüm, yazacak bir paragrafım ve okunacak bir şiirim vardır. Hayatın her hediyesine siyah inci muamelesi yapar, sevgiyle kucaklarım. Bildiklerinizin altını çizmek, bilmediklerinizi göstermek için buradayım. Kalemimin faydalı olması dileğiyle^^

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu