Aile Planlaması

Diyafram

Diyafram, dünyada ve ülkemizde, kadınlarda doğum kontrol amacıyla kullanılan bariyer bir yöntemdir. Kullanımı ülkemizde çok yaygın olmadığı için kadınlar tarafından çok bilinen bir yöntem değildir. Hormonal yöntem kullanamayan kadınlar, tek eşli kadınlar, partnerinin seyahat vb. nedeniyle çok sık cinsel ilişkiye girmeyen kadınlar, 35 yaş üstü kadınlar, sigara kullanan kadınlar için iyi bir alternatiftir.

Diyafram nedir?

Cinsel ilişki sırasında rahim ağzını örterek gebeliği önlemek amacıyla kullanılan, kauçuktan üretilmiş, rahim ağzını örtmeye yarayan bir  başlıktır.

Diyafram gebelikten nasıl korur?

Cinsel ilişki sırasında spermlerin rahime geçmesine engel olarak gebelikten korur. Diyaframın doğru kullanımı ile gebelikten korunma oranı  %94’dür.

Diyafram Nasıl Kullanılır?

  • Kullanmak isteyen kadınlar, kullanmaya karar verdiklerinde, kullanım öncesi bir sağlık kuruluşuna başvurarak danışmanlık almalıdırlar.
  • Aile planlaması merkezlerinde çalışan sağlık personeli tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, kadın için en uygun olan diyafram boyutu belirlenir ve kadına diyaframı nasıl kullanacağı öğretilir.
  • Uygulama işlemi öncesi kadınlar ellerini mutlaka çok iyi yıkamalıdırlar.
  • Kendi kutusunda bulunan diyaframı rahim ağzına, cinsel ilişkiden önce(en fazla 6 saat önce), tercihen spermisitle birlikte hazne içine rahim ağzını kapatacak şekilde uygular.
  • Cnsel ilişki tamamlandıktan 6 saat sonra çıkarılmalıdır. Cinsel ilişkiden sonra 24 saatten fazla kalmaması önerilir. Adetliyken kullanılması sakıncalıdır bu nedenle kullanılmamalıdır.
  • Diyafram cinsel ilişki sonrası çıkarıldıktan sonra atılmaz, yıkanır, kurulanır ve kutusunda saklanır.
  • Sperm öldürücülerle (spermisit) birlikte kullanılırsa etkinliği artar.

Diyaframın yan etkisi var mıdır?

  • Bilinen yan etkisi yoktur, kızarıklık, kaşıntı vb. şikayetler olursa kadın doktora başvurmalıdır.

Diyafram adetliyken kullanılabilir mi?

  • Kullanılmamalıdır. Toksik şok sendromuna neden olabilir.

Diyafram doğumdan hemen sonra kullanılabilir mi?

  • Hayır kullanılamaz. Kadınların kanamalarının bitmesi (ortalama 6-8 hafta) beklenir. Kanama bittikten sonra kadın emzirse bile kullanabilir.

PhD. Özlem CAN GÜRKAN

Hemşirelik mesleği ile 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu’nda tanıştım. Servis hemşireliği, gece süpervizörlüğü ve kadın doğum servis sorumlu hemşireliği yaptıktan sonra 1999 yılında Marmara Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım. Halen aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktayım. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır, felsefesinden yola çıkarak, yıllar içinde edindiğim bilgi birikimini meslektaşlarım ve siz değerli internet kullanıcıları ile paylaşmak için, yıllarca hayalini kurduğum, şimdiki adı daginiktopuz.com olan kadinvehastaliklari.com isimli siteyi 2014 yılında öğrencilerimle hayata geçirdik. Sizinde hayallerinizin gerçek olması umuduyla sevgiyle kalın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu