Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği
Dissemine intravasküler koagülasyon ve hemşirelik bakımı
Ebe ve hemşirelerin doğum servislerinde karşılaşabilecekleri Dissemine intravasküler koagülasyon (DIC)’li hasta da riskler tanımlanmalı ve değerlendirme çok iyi yapılmalıdır. Hemşirenin DİC’in şüpheli belirtilerini bilmesi, hemostatik değişiklikleri tanımlaması ve laboratuar bilgilerini değerlendirebilmesi gerekir. Dissemine intravasküler koagülasyon ve hemşirelik bakımı aşağıda sunulmuştur.
Yaygın damar içi pıhtılaşma ve hemşirelik bakımı:
- Hastanın mental durumunun değerlendirilmesi: DİC hastanın kardiyovasküler, renal, karaciğer, MSS ve akciğer fonksiyonlarını etkileyebilir. Bu nedenle kan basıncı, nabız, saatlik idrar çıkışı, BUN, serum kreatin, SGOT, SGPT ve bilirubinin değerleri düzenli olarak izlenmelidir.
- Solunumun değerlendirilmesi: Aşırı sıvı yüklemesi nedeniyle pulmoner ödem gözlenebilir, bu nedenle dispne, taşipne, siyanöz ve solunum seslerinin sık dinlenmesi gerekir.
- İdrar çıkışı, hematotrik, pulmoner arter basıncı, nabız, aldığı ve çıkardığı takibi önemlidir.
- Fetüsün değerlendirilmesi: Fetus (feto-plasental dolaşım bozulduğu için) elektronik fetal monitorizasyonda düzenli olarak değerlendirilir. Annenin durumuna bağlı olarak, fetüste geç deselerasyon, taşikardi ve varyabilitenin kaybı görülebilir. Bu durumda doğum zorunlu olabilir. Anne yan pozisyonda tutulmalı ve O2
- Hastanın fiziksel değerlendirilmesinde; peteşi, ekimoz, hematon, vaginal kanama, dişeti kanaması, göz dibi kanamaları ve hematüri izlenmelidir.
- Laboratuarda; PT, PTT, serum fibrinojen, hemoglobin, hematokrit değerlendirilmelidir (Bu çalışmalarda arter kanı alınmalıdır).
- Hasta ve ailesine emosyonel destek verilmelidir. (aile ziyaret için cesaretlenmelidir)
- Hasta travmalardan korunmalıdır (Yatak kenarları kaldırılmalı, gereksiz invazif girişimlerden kaçınılmalıdır).
Dissemine intravasküler koagülasyon ve hemşirelik bakımı verecek hemşirelerin donanımlı ve deneyimli olmaları önemlidir. DİC bazen çok hızlı gelişebilen ve birçok hastanın kaybedilmesine neden olabilen bir durum olduğu için hastaların dikkatli izlemi gerekir.