Dermoid Kistler (Matür Kistik Teratom)
Dermoid kistler özellikle üreme çağında olan kadınlarda görülmektedir. Boyutları incelendiğinde yaklaşık olarak 3 cm den büyük olduğu ve 30 cm ye kadar boyutlarının değiştiği görülmüştür. Genl olarak iyi huylu tümörlerdir. Kistin yapısında saç, kemik, diş, tırnak, yağlı sarı sıvı ve sinir gibi dokular bulunmaktadır. Dermoid kistler bazı durumlarda yapısında tiroid dokusu bulundurmaktadır. Yapısında tiroid dokusu bulunduran kistler çok fazla tiroid üretimine sebep olur ve bu durum “struma ovarii” diye adlandırılmaktadır. Dermoid kistlerin yerleşim biçimi incelendiğinde genel olarak tek taraflı oldukları belirlenmiştir.
İçindekiler
Dermoid Kistlerin Yapısında Neden Saç, Diş Gibi Oluşumlar Var?
Dermoid kistler germ hücrelerinden köken almaktadır. Germ hücreleri gebelik sürecinde insan dokusunda yer alan dokuların oluşumunu sağlayan hücrelerdir. Gebelik ilerledikçe de germ hücreleri tarafından bebeğin organları oluşmaktadır. Yani dermoid kistlerin germ hücrelerinden köken almaları dermoid kistlerin yapısında saç ve diş gibi oluşumların olmasına sebep olmaktadır.
Dermoid Kistlerin Belirtileri
Dermoid kistler diğer kistler olduğu gibi kasık ağrısına ve ilişki esnasında ağrı hissine neden olmaktadır. Dermoid kistlerde nadir olarak enfeksiyon öyküsüne de rastlanabilmektedir.
Dermoid Kistlerin Tanılanması
Dermoid kistler genel olarak ultrasonografide görülür. Bunun yanı sıra MR ve tomografi sonuçlarında da fark edilebilmektedir. Kesin tanı için laparoskopi yapılmaktadır. Kistin içeriğini incelemek için ise patolojik değerlendirmeye ihtiyaç duyulmaktadır.
Dermoid Kistlerde Tedavi
Dermoid kistlerde ilaç tedavisi kullanılmamaktadır. Laparoskopik olarak kist alır ve içeriğinin belirlenmesi adına patolojik incelemeye gönderilmektedir. İlerlemiş durumlarda kist alınırken yumurtalıklarında alınması gerekebilir.
Dermoid Kistler Tekrarlar Mı?
Her kistte olduğu gibi dermoid kistlerde de tekrarlama olasılığı vardır.