Sağlık

Dermatit (Egzema) Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Halk arasında egzama olarak bilinen dermatit,  genellikle deriyi kurutan tahrip ve tahriş eden, içi boş veya irinli kabarcıklar, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtiler veren bir deri hastalığıdır. Egzamaya neden olan kesin bir hastalık yoktur. Genellikle alerjik reaksiyonlar sonucunda ortaya çıkar. Sadece alerjik belirtiler değil, sıklıkla enfeksiyon ve iltihaplanmada gözlenir. Çünkü kuruyan deri çatlar, mikroorganizmalar çatlayan deriden içeri girerek buraya yerleşir ve çoğalırlar. Dermatit (egzema) nedenleri, belirtileri, tedavisi nedir?

Genellikle hastalığın ortaya çıktığı yerler eller, bacaklar ve boyundur. Tedavide genellikle de kaşıntıyı azaltan kremler kullanılır. Hastanın tırnaklarının cilde zarar vermemesi için pamuklu eldiven giymesi önerilir.

Dermatit Belirtileri Nelerdir?

Kuru, çatlak, kızarık ve iltihaplı deri, şiddetli kaşınma isteği ve bazen içi su dolu baloncuk tipindeki kabarcıklardır.

Egzama Çeşitleri Nelerdir?

egzama çeşitleri

Kontat Dermatit

En çok ellerde görülür. Ellerde ağrı hissi ve kızarıklıklar görülür. Deterjanlar, kimyasal ajanlar, çözücü maddeler, yağ asitleri, sabunlar ve cilt bakım ürünleri yaygın nedenlerindendir. Bu maddelere temas etmek zorundaysak kesinlikle eldiven kullanılmalı ya da nemlendirici kullanılıp öyle temas edilmelidir.

Atopik Dermatit

Genellikle çocukluk yaşlarda başlar. Allerjik reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan (saman nezlesi vs.) egzema tipidir. Çocukların büyüme gelişme döneminde hastalık artma eğilimindedir. Nemlendirici kremler tedavi kullanılır. Ciddi vakalarda steroid (kortizon) içeren kremler kullanılır.

Alerjik Dermatit

Hastalık etkeni ile temas sonrası hastayı kısa değil uzun süreli etkiler. Bunlarda tedavi süresi de uzundur. En ufak bir temasla hastalık ortaya çıkabilir. Sebep olan alerjik ajanlar sıklıkla; altın, nikel, kobalt, lanolin, boya, krom ve kalitesiz kozmetiklerdir. Hangi ajanın alerjiye neden olduğu alerji yama testi ile öğrenilebilir. Bölgesel kullanılan steroitler tedavide olumlu sonuç verse de bu hastalık etkenlerine temas etmemek tadaviyi daha başarılı kılar.

Seboreik Dermatit

Sebasöz bezlerin daha fazla olduğu vücut alanlarında, yüz, kafa derisi ve eklemlerde görülür. Kortikosteroid kremler yüz hariç diğer bölgelerde rahatlıkla kullanılabilir. Hindistancevizi yağı kafa derisine uygulanarak saçlı derideki kaşıntıyı gidermeye yardımcı olabilir.

Yama Testi Nedir?

Alerji uzmanı kişi alerjiye neden olabilecek maddeleri minimum dozlarda vücuda verir ve derinin vücudun tepkisi ölçer. Testin sonucu iki gün sonra değerlendirilir.  2 gün içinde, maddenin verildiği alanda kızarıklık ve kabarcıklar oluşmuşsa alerji nedeninin omadde olduğuna karar verilir.

Dermatit (Egzama) Tedavisi

Nemlendirici kremler, antibiyotikli merhemler, kortikosteroit kremler ve haplardır.  Bu ilaçlar nemlendirmeye, iltihabı gidermeye ve cildi onarmaya yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu