Çocuklarda Tüberküloz (Verem) ve Hemşirelik Bakımı
Çocuklarda Tüberküloz ve nanda hemşirelik bakımı, girişimleri, bakım planı örneği, belirti ve bulgular, tanılama, tedavi, hemşirelik tanıları gibi sorularınızın cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Çocuk tüberkülozu primer enfeksiy Tedavi antitüberküloz ilaçlarıyla yapılır.onun çeşitli komplikasyonlarını ifade eder. Bunlar, göğüs boşluğunda bulunan lenf bezlerinin büyümesi, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, akciğer dokusunda iltihap, miliyer tüberküloz (mikropların kan yoluyla tüm vücuda yayılması), beyin zarı iltihabı(menenjit) gibi durumlardır. Çocuğun yaşı ne kadar küçükse hastalığın ilerlemesi de bir o kadar hızlı ve tehlikelidir.
Tedavi görmemiş, akciğer veremi olan hastaların öksürmesi, hapşırması ve konuşması esnasında mikroplar havaya yayılır ve sağlıklı kişilerin bu havayı solumasıyla hastalık bulaşır. Nadir olarak tüberkülozun deriden bulaşması görülür.
İçindekiler
Çocuklarda Tüberküloz Tanı Yöntemleri
- Hastalığa ait detaylı bir hikâye
- Ailede tüberküloz varlığının öyküsü
- Fiziki muayene
- Tüberkülin cilt testi
- Akciğer grafileri
Çocuklarda Tüberküloz Belirtileri
- Ateş
- Halsizlik
- İştahsızlık
- Gece terlemesi
- Kilo kaybı
- Öksürük ( balgam çıkaramazlar)
Çocuklarda Tüberküloz Nedeni
- Mycobacterium Tuberculosis,
- bovis
Çocuklarda Tüberküloz Hemşirelik Bakım Planı
- Çocukta ateş, öksürük ve hemoptizi (solunum yollarından gelen kanın ağızdan çıkarılması) olduğunda yatak istirahatı sağlanır.
- Tüberküloz şüphesi taşıyan çocuklarda kesin tanı konulana kadar ilaç toleransı izlenir. Öksürükle balgam çıkartan ve balgamında basili bulunan çocuklar bulaştırıcı kabul edilir. Bu yüzden çocuklar çoğunlukla bulaştırıcı değildir.
- Mikrobun yayılımını önlemek için odada temiz hava olması önemlidir ve sık sık havalandırma yapılır.
- Tedavi antitüberküloz ilaçlarıyla yapılır.
- Tedavi süresince ilaçların aralıksız, gereken doz ve zamanda kullanılmasının gerekliliği hasta ve yakınlarına anlatılır.
Korunma: BCG aşısı ile tüberkülozdan korunmak mümkündür. Aynı zamanda düzenli aralıklarla tarama yapılması, korunma ve bulaşma yolları hakkında bilgilendirme ile tüberkülozdan korunma sağlanır.